Παραλία Καρδαμύλης - Προφήτης Ηλίας 0-2407μ. (16/10/16)

Μια ανάβαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη πρόκληση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/10/16 από το σύλλογό μας στο Ταΰγετο. Πρόκειται για μια ανάβαση με αφετηρία τη …θάλασσα και τέρμα την κορυφή του Ταϋγέτου!!! Με αφετηρία το 0 και προορισμό τα 2407μ το ψηλότερο σημείο που μπορεί να σταθεί κάποιος σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Μια ανάβαση διάρκειας 11 ωρών, μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων που είχε ως στόχο μέσα σε μια ημέρα να καλυφθεί η μέγιστη δυνατή υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα της Καρδαμύλης στη κορυφή του Πρ. Ηλία.

Εκτός των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προσθέσουμε ότι διασχίσαμε μερικά από τα ποιο ιδιαίτερα και όμορφα μέρη του μεσσηνιακού Ταϋγέτου περνώντας από όμορφους οικισμούς και ιστορικά μνημεία, εντυπωσιακά φαράγγια, δάση, διάσελα και κορυφογραμμές.

Η χρονική διάρκεια της ανάβασης από τη θάλασσα στη κορυφή του Ταΰγετου ήταν κάτι λιγότερο από 11 ώρες μαζί βέβαια με τις απαιτούμενες στάσεις. Για την ακρίβεια ο πρώτος (ποιος άλλος από το Μανώλη) που έφτασε κορυφή έκανε 10,5 ώρες και ο τελευταίος 11. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε τμήμα της διαδρομής η πρόσβαση παρουσίαζε δυσκολίες καθώς το μονοπάτι, κυρίως λόγω της εγκατάλειψης και της επακόλουθης φυσικής φθοράς, ήταν κλεισμένο ή και χανόταν τελείως το ίχνος του. Τα τμήματα αυτά αφορούσαν την περιοχή στο στενό Λαγγάδι εκεί όπου η πορεία μας άφηνε την κοίτη του ρέματος για να ανέβει ψηλά στην απόκρημνη δυτική πλαγιά μέσα στο δάσος και επίσης στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, τον παλιό θερινό οικισμό των Τσεριωτών. Πρόκειται για μερικές από τις ποιο όμορφες και διαδρομές στον Ταΰγετο για τις οποίες πρέπει να γίνουν ενέργειες διάσωσης τους και αποκατάστασης της πρόσβασης.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής (Καρδαμύλη – Κορυφή – Βασιλική) ήταν 25,5 χιλιόμετρα και διανύθηκε σε 13 ώρες και 40 λεπτά. (ακολουθεί σχετικός χάρτης) Οι συμμετέχοντες σε αυτή την πρωτοποριακή ανάβαση ήταν οι:

·         Αλοίμονος Μανώλης

·         Φύκιρης Κωστας

·         Γιαννακόπουλος Ηλίας

·         Κουραμπάς Γιάννης

·         Χρονόπουλος Αλέξης

·         Κάργας Ντάνυ

·         Γαληνέας Σωκράτης

·         Τραγουστής Γιωργος

·         Ρεζμιώτης Χρήστος