Καταρράκτες Νεμούτας (29/07/18)

Ημέρα Κυριακή 29 Ιουλίου του 2018 και το ρολόι να δείχνει 7:30 π.μ. ήμασταν έτοιμες να ξεκινήσουμε την δική μας εμπειρία με αφετηρία το σημείο συγκέντρωσης του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ανυπομονησία το πρώτο συναίσθημα που κυριαρχεί. Φτάσαμε στο χωριό Νεμούτα,που βρίσκεται στο νομό Ηλείας, εκεί άρχισε η διαδρομή με χαρά και κέφι με προορισμό τους «Καταρράκτες της Νεμούτας».

Στην διαδρομή μας προς τους καταρράκτες αντικρίσαμε παραδοσιακά γεφύρια, παλιούς νερόμυλους και απολαύσαμε την πλούσια βλάστηση. Ορισμένα μονοπάτια ήταν δύσβατα και στενά που σε έκαναν να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στην ζούγκλα, νιώθοντας περηφάνια και ζωντάνια που είσαι εκεί. Όμως η μαγεία της φύσης ολοκληρώθηκε όταν αντικρίσαμε τον πρώτο καταρράκτη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτυπωθούν αυτά που είδαμε είναι απλά να κλείσουμε τα μάτια μας και να ανακαλέσουμε τις αισθήσεις που ενεργοποιήθηκαν την στιγμή που βρεθήκαμε στους καταρράκτες. Όραση, ακοή, γεύση, αφή. Όλα ήταν στο αποκορύφωμα. Είναι η στιγμή που βλέπεις με δέος την μοναδικότητα της φύσης, ενώ κλείνουν όλοι οι διακόπτες που σε συνδέουν με τον εξωτερικό κόσμο και ένας μόνο είναι ανοιχτός, αυτός που σου επιτρέπει να είσαι εσύ και η φύση σαν αλληλένδετα στοιχεία. Βλέπεις ότι η φύση είναι υγιής, αισθάνεσαι και εσύ υγιής, το νερό από τους καταρράκτες πέφτει με ρυθμό και ορμή, αισθάνεσαι και εσύ τον συγχρονισμό, η φύση είναι όμορφη, αισθάνεσαι  όμορφος και εσύ, η φύση αγαπάει, αγαπάς και εσύ, η φύση νιώθει, νιώθεις κ εσύ!  Ένα εντυπωσιακό σκηνικό που αναρωτιόσουν αν είναι αληθινό. Ορμητικά νερά έπεφταν από ψηλά και το αίσθημα ελευθερίας που ένιωθες ήταν μοναδικό.

Έπειτα εκεί που ρωτάγαμε τι άλλο θα δούμε σήμερα μας είπαν ότι θα δούμε κι άλλο καταρράκτη ακόμα πιο εντυπωσιακό και τότε απλά περιμέναμε και ήμασταν περίεργες να δούμε πώς θα καταφέρει ο επόμενος καταρράκτης να μας ενθουσιάσει ακόμα πιο πολύ. Σαφώς στην διαδρομή δεν έλειπαν οι κουβέντες, τα γέλια αλλά και η αλληλοβοήθεια. Σε κάθε δυσκολία για εμάς τις αρχάριες, κάτι συνηθισμένο για τους προχωρημένους, βλέπαμε ένα χέρι να ξεπηδάει και να είναι έτοιμο να μας πιάσει για να μας διευκολύνει. Ήρθε η στιγμή για τον επόμενο καταρράκτη, η πρώτη μας κουβέντα: ''Ε όχι, είναι δυνατόν;'' Και ναι! Αυτός ο καταρράκτης κατάφερε να μας αφήσει άφωνες για κάποια δευτερόλεπτα και μετά χωρίς δεύτερη σκέψη νιώσαμε αμέσως τη δύναμή του πάνω στα σώματά μας και για λίγο γίναμε και εμείς κομμάτι της διαδρομής του. Είναι το αίσθημα που δεν θες να τελειώσει, η πηγή των συναισθημάτων ξεχειλίζει.

Υπάρχει κι άλλο, κι άλλη ομορφιά, ο ποταμός Ερύμανθος! Η ευκαιρία για να νιώσεις παιδί είναι εκεί, καθώς μπορείς να πηδήξεις από διάφορα σημεία στα νερά του. Ο πρώτος ήδη έφυγε, θέλουμε και εμείς, λίγο θάρρος, λίγο τόλμη, λίγο φόβος, λίγο δισταγμός, βρισκόμαστε όλες και όλοι στα νερά του και είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο γύρο, βουτιές ξανά και ξανά. 

Αρχίζει η ώρα της επιστροφής. Καθόμαστε σε ένα μικρό μαγαζάκι της περιοχής και στη συνέχεια ανεβαίνουμε στις καρότσες των αγροτικών για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης, που ήταν το χωριό Νεμούτα. Στο δρόμο φωτογραφίες, αναμνήσεις και διασκέδαση. Ύστερα, αφού συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί αποφασίζουμε στην επιστροφή μας για την Καλαμάτα να κάνουμε μία στάση στην Αρχαία Ολυμπία, όπου κάναμε τη βόλτα μας και ύστερα καθίσαμε για έναν καφέ. Συνεχώς λέμε «τι όμορφη μέρα», «τι ωραία που περάσαμε», «εννοείται ότι θα ξανάρθουμε», «που είναι η επόμενη πεζοπορία;»

Σε αυτή μας λοιπόν την πεζοπορία αντικρίσαμε την μητέρα φύση σε όλο της το μεγαλείο. Τα γραφικά τοπία του χωριού μας μάγεψαν, μας έκαναν να ερωτευτούμε κάθε σημείο του τόπου και να απολαύσουμε πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων μας. Το ομαδικό πνεύμα και η φιλική διάθεση είναι κάτι που χαρακτηρίζει τα μέλη της ομάδας και σε κάνει να θέλεις να δώσεις το 100% του καλύτερου εαυτού σου για να απολαύσεις το κάθε λεπτό. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πεζοπορία προς τους καταρράκτες της Νεμούτας όλα άρχισαν να λειτουργούν ομαδικά και συλλογικά και πράγματι βγήκε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η φιλική διάθεση και το αίσθημα αλληλοβοήθειας τόσο σωματική όσο και ψυχολογική είναι κάποιες από τις αξίες που χαρακτηρίζουν τα μέλη της ομάδας. Συγχαρητήρια σε όλους μας και ευχαριστούμε για την εμπειρία!!!

Γεωργία Κατεγιάννη, Έλενα Μάλαμα, Νάσια Παναγιωτοπούλου

 photo credits: Τζαβάρα Αγγελική