Κύθηρα (18-21/06/2021)

…Ταξίδι στα Κύθηρα…

Κύθηρα… ένα νησί που εκτείνεται ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη στο σημείο που συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος.. το νησί της ουράνιας Αφροδίτης, προστάτιδας της μητρότητας και της γονιμότητας.. το νησί που είχε δικό του νόμισμα, δύο φορές, με σύμβολο την Αφροδίτη και το περιστέρι να κρατάει μυρτιά.

Τί θησαυρούς κρύβεις στον κόρφο σου; Ποιά μυστικά ανεξερεύνητα καλείς τους επισκέπτες σου να ανακαλύψουν; Ποιά γοητεία μαγική ασκείς; Αναρίθμητοι συγγραφείς και καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον βράχο σου.. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφώντας σε εξυμνούν στα έργα τους, ο Κάρολος Μπωντλαίρ στα Άνθη του Κακού, ο Γκέσνερ στα Ειδύλλια, ο Ουράνης σε ομότιτλο ποίημά του, ο Αντουάν Βατώ στον πίνακά του Προσκύνημα στο νησί των Κυθήρων, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος σε μετέφερε στις κινηματογραφικές αίθουσες και οι στίχοι του Ηλία Λυμπερόπουλου σε σεργιανούν, στόμα με στόμα, σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού:

«Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμετο χάσαμε το πλοίο της γραμμής, στα κύματα του Αιγαίου θα χαθούμε, δυο κύματα που σβήσανε και εμείς..»

Ωστόσο, ο ΕΟΣ Καλαμάτας δεν έχασε το πλοίο της γραμμής και βρήκε τα Κύθηρα! Ας δούμε όμως αναλυτικά την εξόρμηση!

Παρασκευή 18/06/21: Συγκέντρωση των εκδρομέων στα γραφεία του συλλόγου. Ωρα 8:30.Επιβίβαση και αναχώρηση για Νεάπολη όπου αναμένεται να μεταφερθούμε με την Πορφυρούσσα στο πολυπόθητο νησί. Η διαδρομή ευχάριστη και απολαυστική. Μέσα στα βαν του συλλόγου χαρούμενες συζητήσεις, γέλια και τραγούδια. Άφιξη στο νησί ώρα 6η απογευματινή. Αφήνουμε  τις αποσκευές στα καταλύματά μας και αναχωρούμε για μια πρώτη εξερεύνηση της χώρας. Τα βήματα μας οδηγούν στην πύλη του κάστρου, το μάτι της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν λόγω της στρατηγικής του θέσης. Μέσα στο κάστρο διακρίνονται οι φυλακές, μία πελώρια στέρνα Βενετικής περιόδου με θόλους και τόξα, διώροφες μισογκρεμισμένες κατοικίες, μία πυριταποθήκη και ο ναός του Παντοκράτορα με παλιές τοιχογραφίες. Το σούρουπο όμως καταφθάνει γοργά και ο χαμηλός φωτισμός των αστεριών δεν επιτρέπει περαιτέρω εξερεύνηση. Επιστροφή λοιπόν για ύπνο. Άλλωστε, ο αρχηγός μας διεμήνυσε πως την επόμενη μέρα έχουμε πρωινό ξύπνημα και αρκετή πορεία. Και.. αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω..

Σάββατο 19/06/21: Η σημερινή πορεία ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του χωριού Μυλοπόταμος όπου δεσπόζει αγέρωχος αιωνόβιος πλάτανος. Τη δροσιά των φύλλων του απολαμβάνουν πλήθος οδοιπόρων και εμείς μαζί. Και ξεκινάμε.. Το καλντερίμι που ελίσσεται στην κατάφυτη πλαγιά είναι ευκολοδιάβατο και καταλήγει στη Φόνισσα, έναν εντυπωσιακό καταρράκτη χωρίς όμως πολλά νερά. Παρόλ’αυτά, η θέα του τοπίου που αντικρίζουμε μας αποζημιώνει. Συχνά, οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά στην ομορφιά της φύσης. Πώς να αποδώσεις το περίτεχνο συνταίριασμα των χρωμάτων του βράχου, της βλάστησης, της ροής των υδάτων και τα παιχνιδίσματα του ήλιου μέσα στα φυλλώματα των δέντρων; Το μονοπάτι συνεχίζει ακολουθώντας τον ρου της ρεματιάς. Στο διάβα μας συναντάμε συχνά παλιούς μύλους και παλιές κατοικίες, άλλες δεξιά και άλλες ζερβά, λαξευμένες πάνω στο βράχο. Εξερευνούμε τους χώρους τους και μαγευόμαστε από τη σύνεση των δημιουργών τους. Πόση σοφή περίσκεψη στη διαμόρφωση των χώρων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη  διαβίωσή τους- φούρνοι, «μάτια κουζίνας», παγκάκια, αλευρόμυλοι, χώρος για τα ζώα, όλα σε απόλυτη αρμονία. Κατά μήκος της διαδρομής, πέτρινα γεφύρια και άλλοι μικρότεροι καταρράκτες αποσπούν την προσοχή μας και συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν μακριά από το θόρυβο της πόλης και τις σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό μας. Εδώ, σ’αυτόν τον μικρό παράδεισο, δεν υπάρχει χρόνος για αρνητικές σκέψεις. Η ψυχή καθαρίζει…

Και μετά την πεζοπορία, τι έχει; Μα φυσικά, μπάνιο! Πού; Στην υπέροχη παραλία του Μελιδονίου. Μια μικρή παραλία με άμμο και μικρό βότσαλο, με πεντακάθαρα νερά, ανάμεσα σε δύο βραχώδεις εκτάσεις και θέα τη βραχονησίδα της  Χύτρας.

Το οδοιπορικό μας συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, κτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα και φιλοτεχνημένη από Τήνιους καλλιτέχνες, σ’έναν περιβάλλοντα χώρο κατάφυτο από μυρτιές και  ολάνθιστους κήπους. Απαραίτητος χρόνος για το ιερό προσκύνημα και ξενάγηση στους χώρους του μοναστηριού. Πολλά θαύματα αποδίδονται στην εικόνα της Παναγίας όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, η θεραπεία του παραλύτου και η διάσωση του φρουρίου της Χώρας από θεομηνία.

Αφήνουμε πίσω μας την Ιερά Μονή και κατευθυνόμαστε προς το Κάτω Λειβάδι, τον τόπο διαμονής μας. Λίγα μέτρα πριν, μια μικρή παράκαμψη μας οδηγεί στο παλιό αλλά άρτια σωζόμενο  αλληλοδιδακτικό σχολείο που έκτισαν οι Άγγλοι στο νησί το 1825. Οι Άγγλοι έχτισαν αρκετά σχολεία και υποχρέωναν τους Κυθηρίους να στέλνουν τα αγόρια στο σχολείο. Προκειμένου να το επιτύχουν αυτό απάλλασσαν τους γονείς των αρρένων μαθητών από την υποχρεωτική αγγαρεία στα δημόσια έργα. 

Ξαφνικά, ο χρόνος παγώνει.. και μαζί του και εμείς..

Η επιστροφή στα καταλύματα περιλαμβάνει το απαραίτητο μπάνιο και την προετοιμασία για τη βραδινή έξοδο συνοδεία ποτού, χορού και μουσικής. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Κυριακή 21/06/21: Επίσκεψη στο χωριό Ποταμός με το παραδοσιακό παζάρι. Μικρό σε έκταση αλλά πλούσιο σε τοπικά προϊόντα όπως η φατουράδα και το siempre vive, ένα λουλούδι σε αποχρώσεις του μωβ και του κίτρινου που φυτρώνει στο νησί και διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο ακόμη και αφού κοπεί.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε  στις πηγές του Αμιρ Αλή μέσω ενός πλακόστρωτου σε μερικά σημεία μονοπατιού κατά μήκος ενός ρέματος. Στάση για καφεδάκι στο μαγαζάκι που βλέπει στις πηγές και ανάπαυλα.

Επιβίβαση και πάλι στα βαν του συλλόγου με κατεύθυνση στην παραλία της Πλατειάς Άμμου. Ολιγόωρη στάση για μπάνιο και αναχώρηση για την παραλία της Αγίας Πελαγίας. Μέρος της ομάδας αναχωρεί για το φάρο του Μουδαρίου που κατασκευάστηκε το 1857, έχει ύψος 25 μέτρα και κατατάσσεται στους υψηλότερους φάρους του Αιγαίου Πελάγους. Λίγο πιο κάτω, ανακαλύπτουν τη σπηλιά όπου ο Πάρης έκρυψε την ωραία Ελένη. Όταν επιστρέφουν οι οδοιπόροι, απολαμβάνουν και αυτοί με τη σειρά τους τα δροσερά νερά της θάλασσας και το βραδινό φαγητό. Αργά το βραδάκι, επιστρέφουμε στο Κάτω Λειβάδι. Η μέρα που ξημερώνει είναι η τελευταία στο νησί..

Δευτέρα 21/06/21:  Αγίου Πνεύματος σήμερα! Χρόνια Πολλά! Ο ήλιος έχει ανατείλει από νωρίς αλλά εμείς αναχωρούμε στις 9:30. Θα σκεφτείτε.. προφανώς για να προλάβουμε το πλοίο. Ούτε καν.. Έχουμε πρόγραμμα και για σήμερα! Αναρωτιέστε ποιος είναι ο αρχηγός της εξόρμησης; Αμέσως τώρα θα σας το πω και αυτό. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ονομάζεται και είναι ο ταμίας του συλλόγου μας. Αρκετά με τις συστάσεις όμως! Έχουμε ακόμη αρκετά να αφηγηθούμε!

Κατηφορίζουμε προς τη Χώρα για μια τελευταία  επίσκεψη στο κάστρο και έπειτα κατευθυνόμαστε στο αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων ευρημάτων που χρονολογούνται από τη μεσολιθική εποχή(10000π.Χ.) έως και το 2ο αιώνα μ.Χ., ο  περίφημος λέοντας των Κυθήρων.

Επόμενος σταθμός παραλία Καλαδί και Αυλέμονας! Δυο παραλίες μαγικές, απαράμιλλης ομορφιάς και κρυστάλλινων νερών. 148 λιθόκτιστα σκαλοπάτια οδηγούν στην παραλία του Καλαδίου με τις αμέτρητες σπηλιές να περιμένουν τους λουόμενους να τις εξερευνήσουν. Στον Αυλέμονα, η θέα από ψηλά σε ταξιδεύει ενώ τα βραχάκια προσφέρονται για ανέμελες βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά.

Αμέσως μετά, έτοιμοι για αναχώρηση. Πλήρεις από εικόνες, εμπειρίες και εν μέσω τραγουδιών και παιχνιδιών καθόλη τη διάρκεια της επιστροφής φτάνουμε στην Καλαμάτα αργά το βραδάκι.

Εάν σας αρέσει η πεζοπορία στη φύση και η καλή παρέα, πάρτε την καλή σας διάθεση και ελάτε να γνωριστούμε, να μοιραστούμε νέες εμπειρίες.

Όσο για τα Κύθηρα, μια Βενετσιάνικη παροιμία λέει :

        «Un mondo fa un mondo e il Cerigo un altro mondo»

Σε ελεύθερη μετάφραση: «Ένας κόσμος είναι ένας κόσμος και τα Κύθηρα ένας άλλος κόσμος»                                                                                    

Φωτεινή Παπαδημητροπούλου

Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες απο την εξόρμηση πατήστε εδώ