Τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις Σέρρες (4-7/3/2022)

 

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας διοργάνωσε και διεκπεραίωσε με επιτυχία το τετραήμερο απόδρασης,  από 4 έως 7 Μαρτίου του 2022, στα βόρεια σύνορα της  χώρας μας.

Η εξόρμηση είχε αποφασιστεί να γίνει από την αρχή του χρόνου και είχε συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα εξορμήσεων του συλλόγου. Αρχηγός ήταν ο έφορος ορειβασίας του συλλόγου Γιώργος Στεφανούρης με πολύτιμη συναρχηγό την Πωλίνα Ορφανίδου, που κατάγεται από τις Σέρρες.

Η αναχώρηση έγινε στις 5:30 το πρωί από την Καλαμάτα και ήμασταν όλοι εγκαίρως εκεί, με χαρά και ανυπομονησία. Μετά από δύο χρόνια που περιορίσαμε τις δραστηριότητές μας λόγω πανδημίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε το διαφορετικό και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Η  πρώτη στάση ήταν στην Έδεσσα την πόλη των νερών. Μέσα από την πόλη περνά ο ποταμός Εδεσσαίος που σχηματίζει δώδεκα καταρράκτες που οι δύο από αυτούς είναι επισκέψιμοι. Οι καταρράκτες αυτοί πέφτουν από ύψος είκοσι μέτρων, με δύναμη και εκκωφαντικό  θόρυβο. Πάνω από το “φρύδι της πόλης” ήταν απίστευτο το θέαμα των ορμητικών νερών των καταρρακτών και του απέραντου κάμπου που απλωνόταν μπροστά μας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα γνωστά λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας. Πρόκειται για μεταλλικές πηγές που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, με ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες. Μπήκαμε όλοι με ενθουσιασμό στα ζεστά νερά. Αίσθηση απίστευτης χαλάρωσης και αναζωογόνησης μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Φεύγοντας από τα Πόζαρ κάναμε στάση για φαγητό στην περιοχή 'Ορμα που είχε καταπληκτικό φαγητό. Ακολούθως, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και φτάσαμε στις Σέρρες στο ξενοδοχείο που είχαμε κάνει κράτηση και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Η δεύτερη μέρα είχε στο πρόγραμμα την πραγματοποίηση ανάβασης προς την ορθοπλαγιά του Μπέλλες, αλλά δυστυχώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκε. Με την ευκαιρία αυτή κάναμε βόλτα στην πόλη των Σερρών, επισκεφτήκαμε αξιόλογα σημεία της πόλης όπως την ακρόπολη  και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μουσείο στεγάζεται από το 1970 στο Μπεζεστένι (στεγασμένη αγορά του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα) όπου εκτίθενται ευρήματα από την Νεολιθική και Χάλκινη εποχή αλλά και από Ρωμαϊκούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Στη βόλτα αυτή γευτήκαμε την παραδοσιακή μπουγάτσα και τους περιβόητους ακανέδες. Η πόλη των Σερρών είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλούς πεζόδρομους στο κέντρο της, καταστήματα και στέκια που σφύζουν από κίνηση.

Στη συνέχεια με το λεωφορείο φθάσαμε στο γραφικό χωριό Άνω Πορόια όπου δοκιμάσαμε φαγητά από κρέας νεροβούβαλου, ντόπιας εκτροφής και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Ακολούθως, μεταβήκαμε  στην κωμόπολη της Κερκίνης με την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Η λίμνη θυμίζει “Aγγελοπουλικό” τοπίο μελαγχολική βυθισμένη στην υγρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες, με την ομίχλη να θολώνει τα μοναχικά χρώματα της φύσης και την απέραντη γαλήνη να καλύπτει τα νωχελικά νερά της. Αρκετά άτομα παρά τη χαμηλή θερμοκρασία και το ψιλόβροχο μπήκαν σε δυο βάρκες έκαναν περιήγηση στη λίμνη και όπως είπαν η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ακολούθησε ενημέρωση από τον φορέα διαχείρισης της λίμνης όπου μάθαμε ότι η λίμνη σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα για την άρδευση του κάμπου των Σερρών. Αποτελεί έναν από τους έντεκα Ελληνικούς υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Μετά την ενημέρωση επιστρέψαμε στις Σέρρες όπου ακολούθησε βόλτα στην πόλη και νυχτερινή διασκέδαση. Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική, με μουσική στα μεζεδοπωλεία και στα καφέ, με παρέες που τα γέλια τους αντηχούσαν στα δρομάκια κάνοντάς μας να μπούμε σε μια χαρούμενη  και αισιόδοξη διάθεση και απομακρύνοντας μας για λίγο από τα δυσάρεστα όπως πανδημία, πολεμικές συρράξεις οικονομικά αδιέξοδα.

Η επόμενη μέρα είχε άλλη μια ακύρωση πεζοπορίας, λόγω κακοκαιρίας. Η πεζοπορία θα γινόταν κατά μήκος του ποταμού Κρουσοβίτη. Έτσι, αποφασίσαμε να περάσουμε από το Σιδηρόκαστρο και να επισκεφτούμε τον όμορφο καταρράκτη των ζεστών νερών του ποταμού Κρουσοβίτη μέσα σε ένα απίστευτο φυσικό περιβάλλον από πανύψηλα δένδρα και πυκνή βλάστηση. Αργότερα κατευθυνθήκαμε  προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου επισκεφθήκαμε το ιστορικό και γνωστό για την αντίσταση των Ελλήνων στις Γερμανικές Μεραρχίες Οχυρό Ρούπελ. Το Οχυρό αποτελεί αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με μεγάλο ανάπτυγμα καταφυγίων και στοών. “Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται” είναι η ιστορική  άρνηση του Ταγματάρχη Δουράτσου να παραδώσει το Ρούπελ στους Γερμανούς. Όμως μετά από σκληρή μάχη και απώλειες, αναγκάστηκε να το κάνει έπειτα από τη συνθηκολόγηση της θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Άψογος ο οπλίτης που μας έκανε την ξενάγηση και μας είπε τόσα πολλά για την ιστορία του Οχυρού. Μας έκανε  εντύπωση η μεγάλη επισκεψιμότητα, παρά τον άσχημο καιρό.

Συνεχίσαμε την εξόρμησή μας με επίσκεψη στην περιοχή Άγκιστρο, μόλις 50 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, όπου απολαύσαμε την αίγλη του παλιού βυζαντινού χαμάμ. Τα νερά των πηγών του Αγκίστρου θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης με ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η θερμοκρασία τους φτάνει τους 40,5 βαθμούς Κελσίου. Απίστευτη εμπειρία. Τέλος επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και βγήκαμε για μια τελευταία βόλτα στην πόλη.

Έφτασε η τελευταία μέρα, τα Κούλουμα. Αφού πήραμε το πρωινό, ετοιμάσαμε τις αποσκευές και αναχωρήσαμε για το σπήλαιο της Αλιστράτης που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτικό διάκοσμο. Έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και από αυτά μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο. Εκεί είδαμε και τους περίφημους εκκεντρίτες που είναι σπάνιοι σχηματισμοί, οι οποίοι δημιουργούνται αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθούν ακανόνιστες πορείες. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην Πρώτη Σερρών, γνωστή ως γενέτειρα του πρώην προέδρου της δημοκρατίας και πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και ως χώρος των πρώτων γενικευμένων αιματηρών επιθέσεων γηγενών εναντίων προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ακολούθησε σαρακοστιανό γεύμα σε εστιατόριο του χωριού όπου γιορτάσαμε τα Κούλουμα. Τελευταίος προορισμός το Μουσείο της Αμφίπολης με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και ξενάγηση στην ακρόπολη. Τέλος, βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο λιοντάρι της Αμφίπολης που είναι στραμμένο προς το λόφο Καστά.

Ευχαριστούμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε μια τόσο υπέροχη εμπειρία. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Γιώργο και την Πωλίνα που κατέβαλαν την προσπάθεια για να οργανώσουν με τόση επιτυχία αυτή την εξόρμηση. 

Υ.Γ Πωλίνα ευχαριστούμε πολύ για τα παραδοσιακά εδέσματα που μας πρόσφερες. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν ερχόσουν μαζί μας αλλά λόγοι σοβαροί οικογενειακοί δεν το επέτρεψαν. Σου στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καρούντζου Παναγιώτα

Μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας

 Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από την εξόρμηση πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/eoskal/albums/72177720297262312

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προφήτης Ηλίας Αλτομιρών (10.4.2022) »