Εντυπώσεις από την ανάβαση στο Όρος Πεντέλεια (Ντουρντουβάνα)

Ένα ζεστό για τα δεδομένα της εποχής βράδυ πέμπτης, βρέθηκα για πρώτη φορά στα γραφεία του ΕΟΣ Καλαμάτας με σκοπό την  εγγραφή μου σαν νέο μέλος του συλλόγου. Ολοκληρώνοντας την εγγραφή μου, ξεκίνησα να εκφράζω δειλά την επιθυμία για την ανάβαση και τη κατάκτηση μιας κορυφής σε ένα βουνό της πατρίδας μας. Το κλίμα φιλικό και παραινετικό για το ‘’βάπτισμα του πυρρός’’.

Κυριακή πρωί 12ης Μαρτίου και πριν ακόμα βγει ο Ήλιος, ξεκινήσαμε από τα γραφεία του συλλόγου για την αφετηρία αυτής της εξόρμησης που ήταν η λίμνη Δόξα. Από εκεί θα ξεκινούσε η ανάβαση για το όρος που οι αρχαίοι μας πρόγονοι αποκαλούσαν Πεντέλεια αλλά πλέον στην εποχή μας είναι γνωστό ως Τριανταφυλλιά ή Ντουρντουβάνα, στα βόρεια της Πελοποννήσου και στα όρια των νομών Αχαΐας και Κορινθίας. Στόχος η  ομώνυμη κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 2083 μέτρων.

Ο καιρός ιδανικός για πεζοπορία, με το λίγο άγχος για την ομαλή έκβαση του καιρού και την διατήρηση του καλού κλίματος να εξανεμίζεται, λίγη ώρα αφού ξεκίνησε το σώμα να ζεσταίνεται και το μονοπάτι να ανταμείβει όλους με την ομορφιά του. Στην αρχή και στους πρόποδες του βουνού διάφορα φυλλοβόλα όπως πλατάνια και ιτιές κάνουν την εμφάνιση τους και στην συνέχεια όσο το μονοπάτι ανηφορίζει, το βουνό παραδίνεται στα έλατα, τους κέδρους και τα πεύκα. Φτάνοντας στην δεξαμενή και μετά από ολιγόλεπτη στάση για ανασύνταξη δυνάμεων, ακολουθήσαμε ένα καλά σηματοδοτημένο και όμορφο μονοπάτι μέχρι το διάσελο του κυνηγού. Τοπωνύμιο που αφήνει την φαντασία να καλπάσει προς το παρελθόν και τις εποχές που οι ντόπιοι περνούσαν με τα κοπάδια και τα φορτηγά ζώα τους μέσα από τα χιόνια και τις ομίχλες που συναντάς σε τέτοια υψόμετρα. Το διάσελο του κυνηγού διαχωρίζει την Ντουρντουβάνα από τον Χελμό, καθιστώντας την στην ουσία  μια νότια απόληξη του Χελμού. Ύστερα από το διάσελο, ξεκίνησε το τελικό πιο δύσκολο και πρωτόγνωρο στάδιο της ανάβασης. Ακολουθήσαμε νότια πορεία κα ανηφορίζοντας στις χιονισμένες πλαγιές του βουνού φτάνουμε στο διάσελο των δίδυμων κορυφών Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά ελάχιστα κάτω από τα 2000 μέτρα. Το χιόνι πολύ και μαλακό και  η κόντρα ανάβαση πολύ απαιτητική, αλλά η καλή διάθεση που επικρατούσε σε όλη την ομάδα και ο πόθος της κατάκτησης της κορυφής παραμέριζε την κόπωση και έδινε δύναμη στα ποδιά να συνεχίσουν.

Φτάσαμε επιτέλους στην κορυφή Ντουρντουβάνα και στα 2083 μέτρα. Η θέα των βουνών της Ζήρειας στα Ανατολικά και του Χελμού στα Βορειοδυτικά  μας αποζημιώνει και μας ενθουσιάζει. Άλλα το σημείο προσοχής και αυτό που μας εξιτάρει όλους είναι η ανεμπόδιστη θέας της τεχνητής λίμνης Δόξα από ψηλά. Κοιτώντας από ψηλά, μια σκέψη περιτριγυρίζει το μυαλό. Πόσο μικρή φαντάζει από εδώ η λίμνη, την οποία βλέποντας την από πολύ κοντά λίγες ώρες πριν φαινόταν τόσο μεγάλη και σπουδαία. Φαντάσου λοιπόν, άνθρωπε πόσο ασήμαντος και μικρός είσαι και εσύ μπροστά σε αυτά τα μεγαλεία  και δημιουργήματα της φύσης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Ορειβατικού και τον αρχηγό της εξόρμησης Γιάννη Κουραμπά, για το φιλικό κλίμα, τις συμβουλές και την άριστη διοργάνωση της εξόρμησης.  Επίσης, τη Λουκία και τον Ηλία που επιφορτίστηκαν το δύσκολο έργο να ανοίγουν βήματα για όλους μας μέσα στο χιόνι στο τελικό στάδιο της ανάβασης πριν την κορυφή.

Δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στην αγαπημένη μου Πόπη και να την ευχαριστήσω για την εκτίμηση και αγάπη της όλα αυτά τα χρόνια και που με το ανυστερόβουλο «άντε Κωνσταντίνε έλα και εσύ μαζί μας να ξεκινήσεις τις πορείες και τις αναβάσεις» κάθε φορά που με συναντούσε, μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω και να ανακαλύψω τη δύναμη και τη γαλήνη των βουνών.

Καλή υγεία και καλή δύναμη θα ευχηθώ σε όλους, για να μπορεί ο κάθε ένας «να κατακτά την δική του προσωπική κορυφή» και να κυνηγά το δικό του όνειρο, ακολουθώντας πάντα τον σωστό δρόμο, που δεν είναι άλλος από τον ανήφορο…

Δημόπουλος Κωνσταντίνος

Νέο μέλος του Ε.Ο.Σ Καλαμάτας