Εντυπώσεις απο την πεζοπορία στα Μουντανίστικα (1-10-2023)

«Στο χωριό Μουντανίστικα της Μέσα Μάνης, ένα χωριό ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, πραγματοποιούνται γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «η Φόνισσα» που αποτελεί μεταφορά του βιβλίου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Θυμήθηκα αυτή την πληροφορία όταν ο ΕΟΣ Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στα Μουντανίστικα  την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Τι πιο ωραίο να ξεκινάει ένας νέος μήνας και εσύ να ανακαλύπτεις άγνωστα μέρη!

Πρωινό το ξύπνημα, αφού η απόσταση μέχρι να φτάσουμε εκεί είναι αρκετά μεγάλη. Η προσέγγιση στα Μουντανίστικα είναι εντυπωσιακή. Ένας στενός δρόμος που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα. Το χωριό έχει μια πρωτόγονη, απόκοσμη ομορφιά. Είναι κτισμένο πάνω σ' ένα μακρύ διάσελο και τα σπίτια τους, αραδιασμένα σαν στρατιωτάκια στην κόψη του βουνού, βλέπουν από τη μια μεριά τις κορυφές του Σαγγιά και από την άλλη, ολόκληρη τη δυτική παραλία της Νότιας Μάνης. Φτάνοντας στο χωριό γνωρίσαμε και τον κ. Νίκο, που μας μίλησε με ενθουσιασμό για τα γυρίσματα της ταινίας και προσφέρθηκε να μας συνδράμει, με τις γνώσεις του για την περιοχή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!  Πριν ξεκινήσουμε,  βγάλαμε την αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τους πύργους και τα χαμόσπιτα και αναλογιστήκαμε «Πως ζούσανε δω πάνου κείνα τα χρόνια;...».

Ξεκινήσαμε λοιπόν,  με επικεφαλής τον Χρήστο (turbo αρχηγός), με την αμέριστη βοήθεια του Γιώργου (το gps της ομάδας) και του Αντώνη (σκούπα, βοηθός σε κάθε δυσκολία).  Το πρώτο κομμάτι μέχρι το Κοτράφι ήταν το πιο δύσκολο. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ασαφές μονοπάτι που κινείται μέσα σε πυκνή βλάστηση, για την οποία μας είχε προειδοποιήσει ο κ. Νίκος (έχει λογγώσει, μας είπε). Όμως, όπως προείπα, «η ισχύς εν τη ενώσει». Μετά την απαραίτητη ανασύνταξη δυνάμεων στην εκκλησία που υπάρχει στο Κοτράφι (Αγ. Γεώργιος, νομίζω), συνεχίσαμε για Τσικαλλιά και Ξηρόλακκο. Παρατηρώντας τα σπίτια που υπάρχουν σε όλα τα Μέσα Χωριά, όπως λέγεται η περιοχή μέχρι το Μαρμάρι και τη Βάθεια, διαπιστώσαμε ότι το κάθε σπίτι ήταν μια βίγλα, ένα μικρό οχυρό. Ποιος εχθρός θα τολμούσε ν' ανεβεί μέχρι εδώ πάνω;  Από το Ξηρόλακκο κατεβήκαμε στην Κυπάρισσο με οδηγό τη θάλασσα που απλωνόταν μπροστά μας. Μονοπάτι δεν υπάρχει, αλλά η αίσθηση ότι πλησιάζεις τη θάλασσα δίνει φτερά στα πόδια. Φτάνοντας στον προορισμό μας, πήγαμε στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία Σαρολιμένι για να απολαύσουμε το μπάνιο μας. Κολύμπησα λίγο βαθύτερα και σηκώνοντας τα μάτια μου ψηλά είδα, μέσα από τη θάλασσα, τα Μουντανίστικα να στέκουν ψηλά πάνω στο Σαγγιά. Με κυρίευσε ένα δέος για τους περήφανους πύργους, που συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι. 

Η ώρα είχε αρχίσει να περνάει και έπρεπε να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Άκουσα μία συνοδοιπόρο να λέει «Δεν θέλω να φύγω και να πάω αύριο στη δουλειά. Τα μάτια μου δεν χορταίνουν το θέαμα».

Όμως κάθε εμπειρία είναι μοναδική, μέχρι την επόμενη!

Αλέξης Κατσαρός, Μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας