Μονοπάτι που συνδέει τα χωριά: Άγριλος με Πολιανή

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Το μονοπάτι αυτό βρίσκεται στο μέσο και ανατολικά περίπου του Ν. Μεσσηνίας και συνδέει τους οικισμούς Άγριλο με Πολιανή. Οι δύο αυτοί οικισμοί αποτελούν ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση οικισμών όπου σε περασμένες δεκαετίες υπήρχε το φαινόμενο της εποχιακής μετακίνησης των κατοίκων. Δηλαδή τους θερινούς μήνες η πλειοψηφία των κατοίκων του Άγριλου ανέβαινε στη (σε μεγαλύτερο υψόμετρο) Πολιανή για να επιστρέψουν το Χειμώνα. Η μετακίνηση αυτή γινόταν μέσω της διαδρομής που περιγράφεται στη συνέχεια.

Το μονοπάτι διανοίχθηκε την περίοδο 1950-51 για να κάνει πιο σύντομη την απόσταση και την επικοινωνία των δύο χωριών αντικαθιστώντας παλιότερη διαδρομή. Το μονοπάτι ανεβαίνει από τον Άγριλο σε κατεύθυνση ανατολική στις πλαγιές του όρου Συρόκα και στο μεγαλύτερό του τμήμα κινείται ψηλά πάνω από το «Τζιρόρεμμα» ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Μεσσηνίας, το οποίο ξεκινά τη διαδρομή του από τις δυτικές πλαγιές του βόρειου Ταϋγέτου.   

Πλούσια είναι τα ιστορικά στοιχεία και τα μνημεία σε αυτές τις περιοχές. Στον εκτεταμένο αλλά αραιοκατοικημένο Άγριλο συναντάμε πλήθος παλιών εκκλησιών ορισμένες από τις οποίες έχουν κτιστεί πολλούς αιώνες πριν και αποτελούν αξιόλογα βυζαντινά μνημεία. Μεγαλύτερη ιστορική φήμη έχει η Πολιανή ως η γενέτειρα του ήρωα της επανάστασης του 1821: Παπαφλέσσα (γνωστός ως και Γρηγόριος Δικαίος).   

 

Η πεζοπορική διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη – μέτρια

Μήκος διαδρομής:

9430 μ

Χρονική διάρκεια:

3 ώρες 45 λεπτά

Καθαρός χρόνος

4 ώρες 40 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

340μ

Τέρμα:

645μ

Υψομ. Διαφορά:

305μ

   

Ελάχιστο υψόμετρο:

354μ

Μέγιστο υψόμετρο

891μ

   
   
   

Έδαφος:

Μετά από ένα ελάχιστο τμήμα σε άσφαλτο – τσιμέντο κινούμαστε σε μονοπάτι στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής το οποίο εναλλάσσεται με τμήματα καλντεριμιού. Το τελευταίο τμήμα είναι σε χωματόδρομο και από τη στιγμή που μπαίνουμε στο χωριό σε άσφαλτο.

 

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος

Τοπογράφος Μηχανικός