Μονοπάτι: Τραχήλα - Θαλάμες - Τραχήλα

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η προτεινόμενη αυτή διαδρομή χωροθετείται στο νότιο άκρο της Μεσσηνίας στην περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης και συνδέει τους οικισμούς Τραχήλα με Θαλάμες.

Αφετηρία της διαδρομής είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Τραχήλας. Πρόκειται για έναν οικισμό με ιδιαίτερα και μοναδικά γνωρίσματα άγνωστο στον μακρινό επισκέπτη. Ένα χαρακτηριστικό είναι η απομόνωση. Συχνά κάποιοι φτάνουν εδώ από λάθος νομίζοντας ότι βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο για την Αρεόπολη και το Γερολιμένα. Η άσφαλτος που οδηγεί εδώ σταματά στο χωριό. Στη διαδρομή περνάς μέσα από εντυπωσιακές ορθοπλαγιές γεμάτες σπηλιές που χάνονται απόκρημνες μέσα στη θάλασσα. Μερικές δεκαετίες πριν η επικοινωνία με την Καρδαμύλη και την Καλαμάτα γινόταν με καΐκια. Αν δεν έβλεπες στο βάθος τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου θα είχες την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Αίσθηση προκαλεί το ιδιαίτερο μανιάτικο τοπίο με την βραχώδη ακτογραμμή και το πετρώδες έδαφος με το λιγοστό χώμα οριοθετημένο από ξερολιθιές.

Σε αυτό το τοπίο με τον ορίζοντα από την μία πλευρά να ορίζεται από το γαλάζιο της θάλασσας και από την άλλη από τον αυστηρό όγκο του Ταϋγέτου κινείται η διαδρομή η οποία είναι κυκλική. Από το νότιο άκρο του χωριού ανεβαίνουμε το παλιό μονοπάτι σε ομαλή κλίση προς τις Θαλάμες, ένα χωριό που βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και ο οικισμός Λαγκάδα όπου μαζί με τις Θαλάμες αποτελούν τους δύο μοναδικούς οικισμούς της Μεσσηνίας που έχουν κηρυχθεί ως παραδοσιακοί γεγονός που από μόνο υποδηλώνει την ομορφιά και τη σπουδαιότητα τους.

Η επιστροφή στην Τραχήλα γίνεται από δεύτερο μονοπάτι που ξεκινά από το βόρειο άκρο των Θαλάμων για να κατέβει επίσης στη βόρεια πλευρά της Τραχήλας. Η διαδρομή αυτή έχει μεγαλύτερη κλίση κατηφορίζοντας και εντυπωσιακή θέα προς τον οικισμό. Είναι ωστόσο σε πιο άσχημη κατάσταση από την πρώτη και θέλει προσοχή σε κάποια σημεία λόγω της διασταύρωσης με πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε κτήματα. 

 

Η πεζοπορική διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη – μέτρια

Μήκος διαδρομής:

7.200 μ

Χρονική διάρκεια:

2 ώρες 55 λεπτά

Καθαρός χρόνος

3 ώρες 50 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

1 μ

Τέρμα:

1 μ

Υψομ. Διαφορά:

0 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

1 μ

Μέγιστο υψόμετρο

450 μ

Έδαφος:

Χωματόδρομος – μονοπάτι – καλντερίμι - άσφαλτος.

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

: 197

Ξεκινάμε από το λιμανάκι του χωριού επάνω στο δρόμο μπροστά στη θάλασσα και κινούμαστε στο νότιο άκρο του οικισμού εως ότου φτάσουμε στα τελευταία σπίτια 

Χρόνος

: 0 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 0 μ

Υψόμετρο

: 1 μ

Έδαφος

: ασφ,

Σημείο

: 198

Στο προτελευταίο σπίτι συναντάμε πινακίδα που δείχνει την αρχή του μονοπατιού. Εδώ αφήνουμε τη θάλασσα και στρίβουμε αριστερά για να μπούμε σε λίγο σε χωματόδρομο. Λίγο αργότερα ακολουθούμε την δεξιά και πιο κεντρική διακλάδωση με πορεία νότια. Στο σημείο που ο χωματόδρομος στρίβει αριστερά εμείς τον αφήνουμε και συνεχίζουμε ευθεία ακολουθώντας την ξερολιθιά μπροστά μας την οποία αρχικά έχουμε στα δεξιά μας. Εδώ υπάρχει υπάρχει μισοπεσμένη πινακίδα. Σε λίγο περνάμε στην άλλη πλευρά της ξερολιθιάς τη οποία και συνεχίζουμε να ακολουθούμε από τη δεξιά πλευρά της. Σύντομα το μονοπάτι γίνεται ευδιάκριτο και πλέον το ακολουθούμε με ευκολία. Είναι οριοθετημένο και στις δύο πλευρές του με ξερολιθιές και ανηφορίζει με μικρή κλίση. Πρόκειται για παλιό καλντερίμι που όμως στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει φθαρεί. Σταδιακά η θέα προς τη θάλασσα και την Τραχήλα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα.   

Χρόνος

: 0 ώρες 03 λεπτά

Απόσταση

:   260 μ

Υψόμετρο

: 4 μ

Έδαφος

: χωμ., μονοπ.

Σημείο

: 199

Σημείο που βγαίνουμε σε πλάτωμα με ελιές και πέτρινη κατασκευή – στέρνα. Ιδανικό σημείο για μια σύντομη στάση. Με λίγη προσοχή και στα αριστερά (βόρειο ανατολικά) βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού. Συνεχίζουμε σε ανηφόρα μικρής κλίσης για να συναντήσουμε το εκκλησάκι των αποστολών Πέτρου και Παύλου. (σημείο 200)    

Χρόνος

: 0 ώρες 48 λεπτά

Απόσταση

:  2025 μ

Υψόμετρο

: 225 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 201

Το μονοπάτι μας βγάζει σε χωματόδρομο αμέσως μετά από πέτρινο σπίτι. Απέναντί μας βλέπουμε ήδη τα χωριά Θαλάμες και Λαγκάδα. Ακολουθούμε το χωματόδρομο ευθεία  μπροστά μας. Στον επόμενο χωματόδρομο (σημείο 202) στρίβουμε δεξιά για να ξαναμπούμε σε μονοπάτι με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως πριν.

Χρόνος

: 1 ώρες 22 λεπτά

Απόσταση

:  3220 μ

Υψόμετρο

: 393 μ

Έδαφος

: χωμ.

Σημείο

: 203

Διασταυρωνόμαστε με μονοπάτι και στρίβουμε αριστερά. Σε λίγο βγαίνουμε σε κτήμα με ελιές. Στην άκρη του βρίσκουμε τη συνέχεια και σύντομα μπαίνουμε στις Θαλάμες στη συνοικία Πλάτανος. Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με τον κλασσικό μανιάτικο οικισμό με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια. Εύκολα μέσα από τα σοκάκια του χωριού βγαίνουμε 

Χρόνος

: 1 ώρα 30 λεπτά

Απόσταση

:  3635 μ

Υψόμετρο

: 426 μ

Έδαφος

: μον.,  καλντερ.

Σημείο

: 204

στη κεντρική πλατεία επάνω στον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Εδώ σίγουρα πρέπει να κάνουμε μια στάση και να ξεκουραστούμε κάτω από τον μεγάλο πλάτανο. Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να δούμε λίγο τον όμορφο οικισμό. Αν διαθέτουμε επιπλέον χρόνο θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε και τον γειτονικό οικισμό Λαγκάδα (περίπου 10 λεπτά)

Από την πλατεία κινούμαστε επάνω στο πλακόστρωτο του επαρχιακού δρόμου με κατεύθυνση προς Καλαμάτα για να φτάσουμε σε λίγο στον κεντρικό οικισμό Θαλάμες

Χρόνος

: 1 ώρες 36 λεπτά

Απόσταση

:  3965 μ

Υψόμετρο

: 448 μ

Έδαφος

: πλακ.

Σημείο

: 205

Πριν βγούμε από το χωριό συναντάμε πινακίδα του μονοπατιού και ακολουθούμε την κατεύθυνση που μας δείχνει στρίβοντας αριστερά. Προσπερνάμε από αριστερά την μεγάλη πέτρινη εκκλησία και συνεχίζουμε στο δρόμο που υπάρχει ευθεία μπροστά μας εως το δυτικό άκρο του οικισμού.

Χρόνος

: 1 ώρα 40 λεπτά

Απόσταση

: 4240 μ

Υψόμετρο

: 465 μ

Έδαφος

: ασφ.,

Σημείο

: 206

Διασταύρωση με χωματόδρομο πλάι σε παλιό εκκλησάκι. Ακολουθούμε την πινακίδα και στρίβουμε δεξιά. Κινούμαστε στο χωματόδρομο για περίπου 150μ εως ότου ξανασυναντήσουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας στην αρχή μαντρότοιχου (σημείο 207). Προσοχή δεν μας μπερδεύουν μικρότερα μονοπάτια πιο πριν.

Χρόνος

: 1 ώρα 47 λεπτά

Απόσταση

: 4530 μ

Υψόμετρο

: 438μ

Έδαφος

: χωμ.,

Σημείο

: 207

Κατηφορίζουμε στο μονοπάτι. Σε λίγο (σημείο 208) σε 150μ προσέχουμε να στρίψουμε απότομα αριστερά και να μη συνεχίσουμε ευθεία. Επίσης προσοχή θέλει σε μερικά μέτρα να στρίψουμε δεξιά στη ρεματιά και να μη συνεχίσουμε ευθεία. Το μονοπάτι μας βγάζει σε κτήματα τα οποία περνάμε από τη  δεξιά πλευρά. Γενικά είμαστε σε ένα τμήμα που θέλει προσοχή και το ίχνος του μονοπατιού χάνεται σε κτήματα. Κινούμαστε αριστερά και κάτω προς το ρέμα για να συναντήσουμε μια καλύβα την οποία προσπερνάμε από την αριστερή της πλευρά. Στην κατεύθυνση αυτή συναντάμε κεντρικό μονοπάτι το οποίο και ακολουθούμε προς τα αριστερά. Πλέον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να χαθούμε. 

Χρόνος

: 1 ώρα 49 λεπτά

Απόσταση

: 4690 μ

Υψόμετρο

: 435 μ

Έδαφος

: μον.,

Σημείο

: 210

Εκκλησάκι Αγ. Παρασκευής. Το συναντάμε επάνω στο μονοπάτι. Στη συνέχεια η κατάβαση γίνεται περισσότερο κακοτράχαλη με πολλές πέτρες να δυσκολεύουν το πάτημά μας. Ωστόσο η θέα μπροστά μας, μας αποζημιώνει. Μισή ώρα αργότερα συναντάμε την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγιά Κουβάτσου (σημείο 211) για να βγούμε σχεδόν αμέσως

Χρόνος

: 2 ώρες 13 λεπτά

Απόσταση

:  5580 μ

Υψόμετρο

: 270 μ

Έδαφος

: μον.,

Σημείο

: 212

στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Τραχήλα με τον υπόλοιπο κόσμο. Στρίβουμε αριστερά και σε περίπου 10 λεπτά έχουμε φτάσει στο σημείο που ξεκινήσαμε ολοκληρώνοντας την διαδρομή μας

Χρόνος

: 2 ώρες 43 λεπτά

Απόσταση

: 6630 μ

Υψόμετρο

: 39 μ

Έδαφος

: ασφ.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

 Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός