Μονοπάτι: Καρδαμύλη - Εξωχώρι - Καρδαμύλη

Η περιοχή

Η Καρδαμύλη με τους γύρω οικισμούς που οριοθετούνται στους πρόποδες του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου αποτελούν τον πιο γνωστό τουριστικό προορισμό της Μεσσηνίας. Και αυτό βέβαια δεν συμβαίνει τυχαία. Ένας σπάνιος συνδυασμός φυσικού περιβάλλοντος, οικιστικών συνόλων, σημαντικών μνημείων και ιστορικών αναφορών που φτάνουν μέχρι την ομηρική και αρχαϊκή εποχή συνθέτουν έναν μοναδικό χώρο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Εδώ καταλήγει το μεγάλο φαράγγι του Βυρού στη πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα των Ριτσών όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου με φόντο τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου.

Η προτεινόμενη διαδρομή είναι ήπια, συνδέει τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να γνωρίσει τους οικισμούς και τη φύση της Μεσσηνιακής Μάνης με έναν πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο από αυτόν του μέσου επισκέπτη. 

Η πορεία ξεκινά από την παραλιακή Καρδαμύλη 35 χλμ νότια της Καλαμάτας έναν οικισμό που διατηρεί το όνομά του από την αρχαϊκή εποχή. Πάνω από 3200 χρόνια ιστορίας και μύθων έχουν ως σημείο αναφοράς την Καρδαμύλη. Την Καρδαμύλη των ομηρικών επών, του Μενελάου και της ωραίας Ελένης, την αρχαϊκή Καρδαμύλη, την Μεσσηνιακή, των Ελευθερολακώνων, την Καρδαμύλη – λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, την Καρδαμύλη της Μάνης, των καπεταναίων των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων. Στο οχυρό συγκρότημα των τελευταίων, που σήμερα ονομάζεται «Παλιά Καρδαμύλη» και αποτελεί ιστορικό μνημείο ολοκληρώνεται η διαδρομή μας. Εδώ επίσης βρίσκονται και οι αρχαίοι τάφοι των Διόσκουρων.

Από την Καρδαμύλη ανεβαίνουμε στο Πετροβούνι και στους Συνοικισμούς του Εξωχωρίου για να επιστρέψουμε από το χωριό της Αγίας Σοφίας με την ομώνυμη πανέμορφη εκκλησία. Όλη η διαδρομή έχει εντυπωσιακή θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο, στους οικισμούς αλλά και στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου με τις κορυφές του Πρ. Ηλία (2407μ η ψηλότερη) και του Χαλασμένου να ξεχωρίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Εξωχώρι που αποτελείται από 3-4 συνοικισμούς (Εξωχώρι, Νίκοβο, Πρίπιτσα και Χώρα) που συνέθεταν την παλιά Ανδρούβιστα που για αιώνες ήταν η πρωτεύουσα και το κέντρο της περιοχής. Το Εξωχώρι βρίσκεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του φαραγγιού του Βυρού με μοναδική θέα σε αυτό. Αποτελούσε παλιότερα σημείο διόδου από τη Λακωνία προς τη Μεσσηνία. Εδώ η πορεία μας φτάνει στο μέγιστο ύψος της (480 μ) για να επιστρέψει από διαφορετικό δρόμο στην παραλιακή Καρδαμύλη.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

εύκολη

Μήκος διαδρομής:

10270 μ

Χρονική διάρκεια:

 3 ώρες

Καθαρός χρόνος

 3 ώρες  45 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

6 μ

Τέρμα:

6 μ

Υψομ. Διαφορά:

 0 μ

   

Ελάχιστο υψόμετρο:

6 μ

Μέγιστο υψόμετρο

480 μ

 

Έδαφος:

Καλντερίμι, μονοπάτι με τμήματα χωματόδρομου και ασφάλτου.

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

221a

Αφετηρία της πεζοπορίας μας είναι το δημαρχείο του δήμου της Δυτικής Μάνης στον οικισμό της Καρδαμύλης επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης. Από εκεί ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο Πετροβούνι.

Χρόνος

0:00

Απόσταση

0

Υψόμετρο

6 μ

Έδαφος

ασφ.

Σημείο

222

10 με 15 λεπτά αργότερα έχοντας μόλις προσπεράσει έναν ανηφορικό χωματόδρομο στα αριστερά μας, βλέπουμε επίσης στα αριστερά μας σχετική σήμανση και την αρχή του μονοπατιού. Περπατάμε στο μονοπάτι και σύντομα κινούμαστε σε ένα όμορφο καλοδιατηρημένο καλντερίμι το οποίο μας οδηγεί σε ένα πέτρινο σπίτι σε θέση με εντυπωσιακή θέα προς τη Καρδαμύλη και τη θάλασσα. Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο στην πίσω πλευρά του σπιτιού. Σε λίγο τον αφήνουμε για να περάσουμε στην αριστερή πλευρά του ρέματος που υπάρχει στα αριστερά μας.

Χρόνος

0 ώρες, 14 λεπτά

Απόσταση

740

Υψόμετρο

58

Έδαφος

Μον., καλντ., Χωμ.

Σημείο

224

Εδώ αριστερά μας ένα μονοπάτι κατευθύνεται προς τον οικισμό της Αγ. Σοφίας. Εμείς κινούμαστε στα δεξιά παράλληλα με το ρέμα και σε λίγο ακολουθούμε την κατεύθυνση πινακίδας προς Εξωχώρι. Στη συνέχεια συναντάμε παλιό σπίτι με πέτρινη περίφραξη. Μετά το σπίτι ακολουθούμε το καλντερίμι στα αριστερά (και όχι το χωματόδρομο δεξιά) για να βγούμε σύντομα σε δρόμο (σημείο 225) στρωμένο με τσιμέντο όπου τον ακολουθούμε αριστερά. Κίτρινο – κόκκινο χρώμα σε πέτρες μας καθοδηγεί.

Χρόνος

0 ώρες, 27 λεπτά

Απόσταση

1500 μ

Υψόμετρο

160 μ

Έδαφος

Μον., καλντ, δρόμος

Σημείο

226

Σημείο συνάντησης με χωματόδρομο που φεύγει δεξιά. Ένα βέλος στην άσφαλτο (προς Νίκοβο) μας δείχνει την κατεύθυνση. Κινούμαστε στο χωματόδρομο. Στη πορεία μας, κατά διαστήματα, συναντάμε ίχνη καλντεριμιού, ενώ πάντα προσπαθούμε να ακολουθούμε τα κόκκινα κίτρινα σημάδια.

Χρόνος

0 ώρες, 35 λεπτά

Απόσταση

1950 μ

Υψόμετρο

217 μ

Έδαφος

Χωμ.

Σημείο

227

Βλέπουμε και πάλι το καλντερίμι στα αριστερά μας όπου και το ακολουθούμε. Ένα χωματόδρομος κόβει τη συνέχεια του καλντεριμιού. Το ξαναβρίσκουμε σε λίγο απέναντι και το ακολουθούμε. Κατά τμήματα γίνεται μονοπάτι και σε σημεία το ξανασυναντάμε.

Χρόνος

0 ώρες, 45 λεπτά

Απόσταση

2410

Υψόμετρο

256

Έδαφος

Καλντ., μον.

Σημείο

228

Εδώ συναντάμε χωματόδρομο. Απέναντι και λίγο δεξιά ξαναβλέπουμε το μονοπάτι Το ακολουθούμε μέσα σε κτήματα. Το ίχνος του τώρα είναι ξεκάθαρο καθώς οριοθετείται από πέτρινους μαντρότοιχους. Σε λίγο φτάνουμε στο Εξωχώρι και κινούμαστε στα σοκάκια του χωριού ακολουθώντας πάντα τα κόκκινα – κίτρινα χρώματα.

Χρόνος

1 ώρα, 5 λεπτά

Απόσταση

3600 μ

Υψόμετρο

374 μ

Έδαφος

Καλντ., μον. δρόμος

Σημείο

229

Σημείο που συναντάμε τον κεντρικό δρόμο (που συνδέει Εξωχώρι με Καρδαμύλη και προάστιο) στον οποίο στρίβουμε αριστερά. Σε λίγο στρίβουμε δεξιά μέσα στο χωριό και ακολουθώντας το δρομάκι οδηγούμαστε στην μεγάλη – κεντρική εκκλησία του χωριού (σημείο 230). Μια στάση στην μεγάλη πλατεία που υπάρχει εδώ επιβάλλεται όχι μόνο για ξεκούραση αλλά και για να απολαύσουμε τον πανέμορφο οικισμό και την ωραία θέα. Κατεβαίνουμε τα σκαλάκια στη άλλη άκρη της πλατείας και μέσα από τα σοκάκια ξαναβγαίνουμε στην κεντρική άσφαλτο (σημείο 231) την οποία και ακολουθούμε στα δεξιά.

Χρόνος

1 ώρα, 23 λεπτά

Απόσταση

4515 μ

Υψόμετρο

430 μ

Έδαφος

Δρόμος, άσφαλτ.

Σημείο

232

Σε κλειστή δεξιά στροφή του κεντρικού δρόμου συνεχίζουμε αριστερά σε χωματόδρομο προς το ρέμα. Όταν συναντάμε περίπου το ρέμα στρίβουμε δεξιά και σε λίγο κινούμαστε σε όμορφο ανηφορικό μονοπάτι για ξανασυναντήσουμε αργότερα ασφαλτόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε στα αριστερά για να φτάσουμε στο σημείο 233

Χρόνος

1 ώρα, 32 λεπτά

Απόσταση

5165 μ

Υψόμετρο

460μ

Έδαφος

Μον., δρόμος

Σημείο

233

Hotel Φαράγγι. Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημείο στον πάνω συνοικισμό (Κολιμπετσαίϊκα – Χώρα) του Εξωχωρίου. Εδώ υπάρχει το ομώνυμο ξενοδοχείο, καφετέρια και ταβέρνα. Συνεχίζουμε αριστερά ανηφορίζοντας για λίγο όπου συναντάμε χαρακτηριστική εκκλησία. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία υπάρχει ένας βράχος με εντυπωσιακή θέα που δεν πρέπει να χάσουμε. Το περίφημο φαράγγι του Βυρού αποκαλύπτεται από εδώ σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια σε ένα από τα πιο όμορφα τμήματά του. Απέναντι, ψηλά στη άκρη της ορθοπλαγιάς βλέπουμε τον οικισμό των Τσερίων, ενώ μπροστά και ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του ορίζοντα ορθώνεται ο Πρ. Ηλίας (υψ. 2407μ) η ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου. Ακριβώς δίπλα του το απόκρημνο Χαλασμένο συμπληρώνει αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό. Είμαστε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας και συνεχίζουμε στο δρόμο μπροστά μας που αρχίζει να κατηφορίζει. Άσπρο – μπλε χρώμα δείχνει τη διαδρομή. Στην επόμενη εκκλησία περνάμε από δεξιά για να φτάσουμε στην άκρη του οικισμού όπου πλέον περπατάμε σε καλντερίμι και μονοπάτι.

Χρόνος

1 ώρα, 40 λεπτά

Απόσταση

5515

Υψόμετρο

480

Έδαφος

Δρόμος, καλντ. Μον.

Σημείο

234

Εδώ ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι για να βγούμε σε χωματόδρομο όπου και κινούμαστε δεξιά. Η θέα του Εξωχωρίου από εδώ καθώς και των κορυφών είναι υπέροχη.

Χρόνος

1 ώρα, 51 λεπτά

Απόσταση

6245 μ

Υψόμετρο

418 μ

Έδαφος

Μον., χωματ.

Σημείο

235

Ένα τέταρτο αργότερα αφήνουμε το χωματόδρομο ακολουθώντας μονοπάτι στα αριστερά. Περνώντας από το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής ξανασυναντάμε χωμάτινο δρόμο (σημείο 236) όπου επίσης ακολουθούμε αριστερά. Σε επόμενη συνάντηση με άλλο χωματόδρομο προχωράμε ευθεία για να βρεθούμε σε λίγο μέσα σε μονοπάτι και σε σημείο με πολύ εντυπωσιακή θέα προς το φαράγγι και τη θάλασσα. Το μονοπάτι κατεβαίνει λίγο απότομα για ένα μικρό τμήμα και ξανασυναντά χωματόδρομο (σημείο 237) όπου στρίβουμε αριστερά. Σε 100 περίπου μέτρα στο ασφαλτόδρομο που είναι μπροστά μας κινούμαστε δεξιά και φτάνουμε στον οικισμό Αγία Σοφία.

Χρόνος

2 ώρες, 5 λεπτά

Απόσταση

7145 μ

Υψόμετρο

330μ

Έδαφος

Μον., χωματ., ασφ.

Σημείο

238

Στη δυτική άκρη του χωριού βγαίνουμε στην ομώνυμη εκκλησία, ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μνημεία της περιοχής. Πριν την εκκλησία (σημείο 238) ένα μονοπάτι φεύγει δεξιά. Κίτρινα μαύρα σημάδια δείχνουν τη θέση του. Το ακολουθούμε και μπαίνουμε σε καλντερίμι για να συνεχίσουμε στη συνέχεια σε χωματόδρομο αριστερά και στο σημείο (239) δεξιά σε κατηφορικό μονοπάτι και καλντερίμι.

Χρόνος

2 ώρες, 30 λεπτά

Απόσταση

170

Υψόμετρο

472

Έδαφος

Μον., χωματ., καλντ.

Σημείο

240

Το τελευταίο κομμάτι μας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις καθώς η διαδρομή μας διέρχεται μέσα από την «παλιά Καρδαμύλη». Πρόκειται για το οχυρό συγκρότημα της οικογένειας των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων που παλιότερα διαφέντευαν την περιοχή. Είναι ένα εντυπωσιακό σύνολο μνημείων με τον χαρακτηριστικό μανιάτικο πύργο, εκκλησία και τείχη που σήμερα προστατεύονται από το υπουργείο πολιτισμού. Αποτελεί πόλο έλξης του κάθε επισκέπτη της Καρδαμύλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εδώ βρίσκονται και οι Ελληνιστικοί θαλαμοειδείς τάφοι «Διόσκουρων», χαρακτηρισμένοι επίσης ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χρόνος

2 ώρες, 50 λεπτά

Απόσταση

9780 μ

Υψόμετρο

22 μ

Έδαφος

Καλντ., δρόμος

Σημείο

240a

Από τον ιστορικό χώρο μέσα από παλιά γέφυρα και τα σοκάκια του οικισμού οδηγούμαστε σε λίγα λεπτά στην πλατεία της Καρδαμύλης επάνω στον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης που είναι και το τέρμα της διαδρομής μας.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός