Μονοπάτι: Τετράζιο όρος

Το βουνό

Το Τετράζιο όρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Μεσσηνίας στα σύνορα με την Αρκαδία σε μια περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους αρχαίους χρόνους. Εδώ βρισκόταν η αρχαία Ανδανία γενέτειρα και τόπος προέλευσης των Μεσσηνίων. Εδώ τελούνταν στην αρχαιότητα μυστήρια, εφάμιλλά των Ελευσίνιων. Επίσης εδώ έλαβαν χώρα τα τελευταία γεγονότα των Μεσσηνιακών πολέμων. Η περιοχή είναι γεμάτη με ευρήματα της εποχής εκείνης όπως: αρχαίους ναούς, πόλεις και οχυρά.

Η προτεινόμενη διαδρομή ξεκινά από τον οικισμό της Κάτω Μέλπειας και φτάνει στη κορυφή του Τεράζιου όρους στα 1.389μ. Θα μπορούσαν να προταθούν δυο αυτόνομες και πιο μικρές διαδρομές. Η πρώτη έχει ως αφετηρία την Κάτω Μέλπεια και τέρμα τον συνοικισμό Άγιο Δημήτριο της Άνω Μέλπειας και διέρχεται μέσα από όμορφο ρέμα με τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση. Η δεύτερη αφορά καθεαυτό την ανάβαση στο Τετράζιο και ξεκινά από τον οικισμό Άγιο Αθανάσιο.

Η διαδρομή ακολουθεί σε μεγάλο της τμήμα το παλιό μονοπάτι που ένωνε τους οικισμούς της βόρειας Μεσσηνίας αλλά και της Αρκαδίας με τον Μεσσηνιακό κάμπο. Σήμερα το μονοπάτι έχει εγκαταλειφθεί και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία για να το εντοπίσεις.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Μέτρια - Δύσκολη

Μήκος διαδρομής:

10.375 μ

Χρονική διάρκεια:

4 ώρες, 30 λεπτά

Καθαρός χρόνος

5 ώρες, 45 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

200 μ

Τέρμα:

1.389 μ

Υψομ. Διαφορά:

1.189 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

200 μ

Μέγιστο υψόμετρο

1.389 μ

Έδαφος:

Μονοπάτι, χωματόδρομος, καλντερίμι, άσφαλτος.

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

358

Αφετηρία της διαδρομής μας είναι ο οικισμός της Κάτω Μέλπειας στη βόρεια Μεσσηνία σε απόσταση 46 χλμ. από την Καλαμάτα και 6 χλμ. από το Διαβολίτσι. Στην είσοδο του οικισμού συναντάμε σε διασταύρωση δίπλα στο δρόμο γέφυρα διαμορφωμένη με πλακόστρωτο. Εδώ υπάρχει πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση προς: καταρράκτες, λίμνες και κάστρο. Ακολουθούμε την πορεία αυτή σε ασφαλτόδρομο στα δεξιά μας. 5 λεπτά αργότερα βλέπουμε ίδια πινακίδα (σημείο 357). Εδώ στρίβουμε αριστερά σε τσιμεντόδρομο που σύντομα μετατρέπεται σε χωμάτινο. Ακολουθούμε το δρόμο αυτό που ανηφορίζει δίπλα σε ρέμα. Στη πορεία μας συναντάμε σήμανση σε τρία σημεία. Στο πρώτο φεύγει μονοπάτι για τους καταρράκτες Κουτέντου. Αν έχουμε χρόνο αξίζει να μπούμε στο στενό φαράγγι και να δούμε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Δύο ακόμη μονοπάτια οδηγούν στις λίμνες Περιβολάκι και στο κάστρο Γκρεμπενής. Το τελευταίο το βλέπουμε στη κορυφή της απόκρημνης πλαγιάς ψηλά πάνω από το φαράγγι. Εμείς συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε στο χωματόδρομο. Σε διασταύρωση με δεύτερο χωματόδρομο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο αριστερά ακολουθώντας τη κατεύθυνσή του ρέματος.

Χρόνος

0 ώρες

0 λεπτά

Απόσταση

0 μ

Υψόμετρο

200 μ

Έδαφος

ασφ., χωματ.

Σημείο

Tetraz 01

Το τέλος του χωματόδρομου. Λίγα μέτρα πιο πέρα συναντάμε την κοίτη του ρέματος και περνάμε στην δυτική του πλευρά. Εδώ βλέπουμε μονοπάτι και αυλάκι που μας οδηγούν στο πάνω μέρος παλιού νερόμυλου (σημείο 354). Από εδώ και πάνω το μονοπάτι ανηφορίζει σε πυκνή βλάστηση. Στο τμήμα του αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μη το χάσουμε. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια σε βράχους. Ένα τέταρτο αργότερα το μονοπάτι γίνεται πιο ομαλό και το ίχνος του ξεκάθαρα μας οδηγεί στην Άνω Μέλπεια

Χρόνος

0 ώρες

56 λεπτά

Απόσταση

2810 μ

Υψόμετρο

525 μ

Έδαφος

μον.,

Σημείο

351

Σημείο με κυπαρίσσι. Εδώ εισερχόμαστε στον οικισμό Άγιο Δημήτριο της Άνω Μέλπειας. Ακολουθώντας το μονοπάτι και στη συνέχεια το δρόμο φτάνουμε στο κέντρο του συνοικισμού. (σημείο 348: εκκλησία και σχολείο). Συνεχίζουμε στον κεντρικό δρόμο (άσφαλτος) που συνδέει τον Άγιο Δημήτριο με το Άγιο Αθανάσιο. Λίγο μετά την είσοδο στον συνοικισμό Άγιο Αθανάσιο στρίβουμε σε δρομάκι αριστερά για να βγούμε στη εκκλησία του χωριού

Χρόνος

1 ώρα

52 λεπτά

Απόσταση

4410 μ

Υψόμετρο

710 μ

Έδαφος

χωμ., ασφ.,

Σημείο

tetraz 03

Εκκλησία και πλατεία συνοικισμού Άγιος Αθανάσιος της Άνω Μέλπειας. Από εδώ συνεχίζουμε στο κεντρικό δρόμο μπροστά από την εκκλησία με κατεύθυνση βόρεια. Σε λίγο η άσφαλτος γίνεται χωματόδρομος. Αγνοούμε δευτερεύοντες χωματόδρομους εως ότου συναντήσουμε πέτρινη περίφραξη εκκλησίας και πινακίδα που δείχνει προς Αγία Θεοδώρα. Εδώ στρίβουμε αριστερά και περνάμε την πρώτη εκκλησία (Αγ. Παρασκευή) για να συναντήσουμε δεύτερη και το κοιμητήριο του χωριού. Αμέσως μετά ακολουθούμε το δρόμο δεξιά για να τον αφήσουμε ακολουθώντας μονοπάτι στην αριστερή του πλευρά (346). Το μονοπάτι «κόβει» τις στροφές του δρόμου για να συνεχίσει σε αυτόν για περίπου 180μ ακόμη.

Χρόνος

2 ώρες

15 λεπτά

Απόσταση

5871 μ

Υψόμετρο

810 μ

Έδαφος

χωμ.,

Σημείο

344

Στο δύσβατο χωματόδρομο βλέπουμε δεξιά μας το μονοπάτι το οποίο και ακολουθούμε. Στην αρχή περπατάμε σε παλιό καλντερίμι που στη συνέχεα εναλλάσσεται με μονοπάτι. Το ακολουθούμε εως ότου φτάνουμε σε περιοχή με κτήματα και πεζούλια. Σε σημεία το ίχνος του μονοπατιού χάνεται. Η γενική μας κατεύθυνση είναι βόρεια προς το διάσελο μπροστά μας (342) στο οποίο φτάνουμε σύντομα. Σε λίγα μέτρα συναντάμε

Χρόνος

2 ώρες

40 λεπτά

Απόσταση

6810 μ

Υψόμετρο

865 μ

Έδαφος

μον.,

Σημείο

341

χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε αριστερά. Απέναντί μας βλέπουμε την κορυφή του Τετράζιου. Αγνοούμε αριστερό χωματόδρομο (340) ο οποίος οδηγεί σε αρχαίο ναό. Σε λίγο παρακάμπτουμε τη στροφή του δρόμου βγαίνοντας σε στάνη αριστερά για να συναντήσουμε στη συνέχεια

Χρόνος

3 ώρες

Απόσταση

7655 μ

Υψόμετρο

960 μ

Έδαφος

μον.,

Σημείο

tetraz 04

διασταύρωση με πιο μεγάλο χωματόδρομο. Στο σημείο αυτό ανεβαίνουμε τη ράχη μπροστά μας και κινούμαστε σε μονοπάτι – γιδόστρατο στη δεξιά πλευρά ρέματος εως ότου βγούμε σε περιοχή με κτήματα και πεζούλια (339). Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση εως ότου ανέβουμε την πλαγιά απέναντι και βγούμε σε ράχη (338). Εδώ στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τη ράχη με κατεύθυνση Β – ΒΔ. Σε λίγο περνάμε μικρό διάσελο για να συνεχίσουμε στη τελική ράχη με κάποια βράχια τα οποία δεν μας δυσκολεύουν ιδιαίτερα.

Χρόνος

3 ώρες

35 λεπτά

Απόσταση

8920 μ

Υψόμετρο

1025 μ

Έδαφος

μον.,

Σημείο

Tetrazio

Προφήτης Ηλίας το εκκλησάκι της κορυφής σε μια θέση με απίστευτη θέα σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο. Είναι το τέλος της ανάβασής μας.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 - 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός