Μονοπάτι: Λαγού Χάνι - Αλαγονία

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η προτεινόμενη αυτή διαδρομή αποτελεί τμήμα του δικτύου μονοπατιών που ένωνε τα χωριά του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου με την πόλη της Καλαμάτας. Ξεκινά από τη θέση Λαγού Χάνι δίπλα στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στη Νέδουσα και καταλήγει στον οικισμό της Αλαγονίας. Ακολουθεί παράλληλη πορεία με μερικά από τα πιο όμορφα ρέματα της περιοχής. Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια είναι κάποια από τα εντυπωσιακά στοιχεία της διαδρομής. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ανθρώπινες κατασκευές που συναντάμε στο διάβα μας. Παλιά πέτρινα γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες, ο ανακαινισμένος νερόμυλος του Ρεντίφη είναι κάποια από τα στοιχεία αυτά. Ορισμένα μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της υστεροβυζαντινής εποχής και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η πεζοπορική διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη

Μήκος διαδρομής:

5385 μ

Χρονική διάρκεια:

1 ώρα 22 λεπτά

Καθαρός χρόνος

1 ώρα 45 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

400 μ

Τέρμα:

760 μ

Υψομ. Διαφορά:

360 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

400 μ

Μέγιστο υψόμετρο

780 μ

Έδαφος:

Η διαδρομή ξεκινά σε χωματόδρομο για να συνεχίσει σε μονοπάτι και ασφαλτόδρομο. Στο τελευταίο κομμάτι ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι.

 
 
Περιγραφή διαδρομής
 

Σημείο

: 141

Θέση Λαγού Χάνι. Σε περίπου 16 χλμ από Καλαμάτα στο δρόμο για Σπάρτη συναντάμε αριστερά μας τη διασταύρωση για Νέδουσα. Σε ακόμη 900 μ διασταυρωνόμαστε με το μονοπάτι που έρχεται από Ι.Μ. Βελανιδιάς. Ο χωματόδρομος στα δεξιά μας, μας οδηγεί στο εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Πολυκάρπου. Είναι η αρχή της πορείας μας.

Αμέσως μετά το γεφύρι συναντάμε κτίσματα και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου πηγής. Ακολουθούμε το χωματόδρομο αριστερά και πίσω από την εκκλησία. Η πορεία μας συνεχίζει επάνω στο χωματόδρομο αγνοώντας δευτερεύοντες δρομίσκους και έχει κατεύθυνση νότιο – ανατολική δίπλα σε ρέμα το οποίο προσεγγίζουμε λίγο αργότερα. Τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση από πλατάνια συνοδεύουν το περπάτημά μας.

Χρόνος

: 0 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 0 μ

Υψόμετρο

: 400 μ

Έδαφος

: χωμ.

Σημείο

: 143

Γεφύρι Βυρού. Το συναντάμε στα δεξιά μας. Ένα από τα ομορφότερα της Μεσσηνίας, αναγνωρισμένο ως μνημείο, μέσα σε οργιώδη βλάστηση, πάνω από τα αφρισμένα ορμητικά νερά του ρέματος. Ένα σύρμα αποτρέπει την πρόσβαση, πιθανόν για λόγους ασφάλειας. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για να συναντήσουμε σε 100 μέτρα το γεφύρι Ματζίνειας. Πρόκειται για μια πιο στέρεη μονότοξη πέτρινη κατασκευή. Το διασχίζουμε και στην απέναντι όχθη συνεχίζουμε σε μονοπάτι – καλντερίμι αφήνοντας πίσω μας το θορυβώδες από τα νερά ρέμα. Ανεβαίνουμε έχοντας χαμηλά στα δεξιά μας ένα άλλο ρέμα. Απέναντι βλέπουμε τον οικισμό της Αρτεμισίας

Χρόνος

: 0 ώρες 21 λεπτά

Απόσταση

: 1420 μ

Υψόμετρο

: 436 μ

Έδαφος

: χωμ., μον.

Σημείο

: 145

Το μονοπάτι οδηγεί σε ασφάλτινο δρόμο (δρόμος που ενώνει την επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Σπάρτης με Αλαγονία) τον οποίο και ακολουθούμε προς τα πάνω. Σε περίπου 500 μέτρα συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο νερόμυλο Ρεντίφι (υπάρχει σχετική σήμανση). Πρόκειται για παλιό νερόμυλο που έχει ανακατασκευαστεί μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Σίγουρα αξίζει μια μικρή παράκαμψη για να τον δεις. Χρειάζεται όμως πρώτα συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Συνεχίζουμε στην άσφαλτο και περνάμε στα δεξιά μας από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να αντικρύσουμε στη συνέχεια μια πανοραμική άποψη των τελευταίων χωριών του Ταϋγέτου. Η άσφαλτος μας οδηγεί σε γέφυρα που διασχίζει ένα ακόμη όμορφο ρέμα με τρεχούμενα νερά.

Χρόνος

: 0 ώρες 38 λεπτά

Απόσταση

: 2500 μ

Υψόμετρο

: 539 μ

Έδαφος

: ασφ.

Σημείο

: 241

Στην επόμενη στροφή κάποια σκαλάκια στα δεξιά, μας ανεβάζουν στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, τοποθετημένο σε ένα λόφο με όμορφη θέα. Η πορεία μας όμως είναι αριστερά σε μονοπάτι που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Αγ. Γεώργιο. Το μονοπάτι διασταυρώνεται άλλες τρεις φορές με το δρόμο.

Χρόνος

: 0 ώρες 54 λεπτά

Απόσταση

: 3725 μ

Υψόμετρο

: 600 μ

Έδαφος

: ασφ. μον.

Σημείο

: 242

Στη τρίτη συνάντηση του μονοπατιού με το δρόμο στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε την άσφαλτο. Λίγο αργότερα συναντάμε πηγή και γεφυράκι. Αμέσως μετά το γεφυράκι ακολουθούμε την άσφαλτο προς τη διεύθυνση που δείχνει η πινακίδα για Αλαγονία.

Χρόνος

: 0 ώρες 59 λεπτά

Απόσταση

: 3970 μ

Υψόμετρο

: 644 μ

Έδαφος

: ασφ.

Σημείο

: 244

Στην επόμενη στροφή του δρόμου αφήνουμε την άσφαλτο και κινούμαστε ευθεία στο μονοπάτι. Εδώ υπάρχουν πινακίδες που μας καθοδηγούν: προς Βρύση Νίκα, Καταρράκτης, Πλατεία. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό ξετυλίγεται μπροστά μας. Το μονοπάτι κινείται δίπλα σε τρεχούμενα νερά μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Ξύλινα γεφυράκια μας περνούν εναλλάξ και στις δυο πλευρές του ρέματος εως ότου φτάσουμε

Χρόνος

: 1 ώρα 11 λεπτά

Απόσταση

: 4850 μ

Υψόμετρο

: 693 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 245

στον καταρράκτη στο πιο ωραίο σημείο της διαδρομής. Ξύλινα τραπεζάκια και πάγκοι χρησιμεύουν για όποιον θέλει να καθίσει και να απολαύσει το τοπίο. Το μονοπάτι στη συνέχεια ανηφορίζει δεξιά από τον καταρράκτη. Πλησιάζοντας στο χωριό περπατάμε σε πλακόστρωτο και στη συνέχεια σε άσφαλτο εως την

Χρόνος

: 1 ώρα 15 λεπτά

Απόσταση

: 5005 μ

Υψόμετρο

: 715 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 248

πλατεία της Αλαγονίας που είναι και το τέλος της διαδρομής μας. Εδώ υπάρχουν επίσης πινακίδες που μας δείχνουν τη κατεύθυνση από όπου ήρθαμε (Βρύση Νίκα, Καταρράκτης)

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός