Μονοπάτι: Ρίντομο - διάσελο Χαλασμένου

Το βουνό και η περιοχή

Αφετηρία της διαδρομής αυτής αποτελεί ο απομονωμένος οικισμός Ρίντομο. Για τον οικισμό και την πρόσβαση σε αυτόν υπάρχει αναφορά στο κείμενο: «Πηγάδια – Ρίντομο», αλλά και στη συνέχεια στη περιγραφή της διαδρομής. Η προτεινόμενη διαδρομή θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη διαδρομή «Πηγάδια – Ρίντομο». Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι είτε η διανυκτέρευση στο βουνό είτε η πολύ καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία για να γίνουν και οι δύο σε μία μέρα.

Το Χαλασμένο (2.204μ) είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες κορυφές του Ταϋγέτου και βρίσκεται εξολοκλήρου στη Μεσσηνία. Είναι η πιο δύσκολη και κατά πολλούς η πιο όμορφη. Στέκεται αυτόνομη, απέναντι από τη κεντρική κορυφογραμμή (Πενταδάκτυλο) και βαθιά στη βάση της ξεκινούν τα μεγαλύτερα φαράγγια του Ταϋγέτου (Στενό Λαγκάδι – Βυρός νότια και Ρίντομο – Κοσκάρακα βόρεια). Επίσης δύσκολη είναι και η πρόσβαση στο Χαλασμένο, κυρίως λόγω της θέσης της στην καρδιά ακριβώς του Ταϋγέτου.

Η διαδρομή όπως προτείνεται εδώ ξεκινά από το Ρίντομο καταλήγει στο διάσελο του Χαλασμένου, ένα όμορφο σημείο κάτω από την κορυφή. Παρότι ακολουθεί ξεχωριστή περιγραφή για την ανάβαση στην κορυφή το τελευταίο αυτό κομμάτι δεν απευθύνεται σε μη έμπειρους ορειβάτες. Η πεζοπορική διαδρομή σταματά στο διάσελο. Για την κορυφή απαιτείται ως ένα βαθμό και υποτυπώδες αναρρίχηση. Για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κατηγορία πεζοπορικών διαδρομών. Ωστόσο για να είναι η αναφορά μας πλήρης σε ότι αφορά την προσέγγιση του Χαλασμένου παρατίθενται λεπτομέρειες για την τελική μη πεζοπορική ανάβαση.   

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Δύσκολη

Μήκος διαδρομής:

4.175 μ

Χρονική διάρκεια:

2 ώρες,

Καθαρός χρόνος

2 ώρες, 45 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

1.060 μ

Τέρμα:

1.860 μ

Υψομ. Διαφορά:

800 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

1.060 μ

Μέγιστο υψόμετρο

1.860 μ

Έδαφος:

Μονοπάτι, χωματόδρομος, κροκάλες.

 

Περιγραφή διαδρομής

Για να φτάσεις στον «οικισμό» Ρίντομο θα πρέπει με ένα καλό 4Χ4 όχημα να ακολουθήσεις τον μεγάλο και πολύ κακοτράχαλο χωματόδρομο που φτάνει εδώ από τα χωριά Βόρειο και Ανατολικό των Γαϊτσών. Ο άλλος τρόπος (και μοναδικός εως και μια δεκαετία πριν) είναι περπατώντας μέσα από το φαράγγι του Ριντόμου. Η πορεία που περιγράφεται στη συνέχεια θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη διαδρομή Πηγαδιώτικο γεφύρι – Ρίντομο.

Σημείο

Rintomo vl

Αφετηρία μας ο οικισμός Ρίντομο. Βρισκόμαστε στην κοίτη του μεγάλου φαραγγιού και με κατεύθυνση ανατολική ανεβαίνουμε το ρέμα κινούμενοι πάντα στο χωματόδρομο. Ο τελευταίος ελίσσεται πότε στις κροκάλες της χαράδρας, πότε στη βόρεια όχθη.  

Χρόνος

0 ώρες

Απόσταση

0 μ

Υψόμετρο

1060 μ

Έδαφος

χωμ.,

κροκαλ.

Σημείο

320

Το τέλος του δρόμου βαθιά μέσα στο βουνό. Σήμερα (17/5/2015) ο δρόμος διακόπτεται βίαια από μια τεράστια χιονοστιβάδα που τα υπολείμματά της είναι ορατά μέχρι και το τέλος Μαΐου. Κινούμαστε για λίγο στην αριστερή όχθη του μεγάλου ρέματος μέχρι να συναντήσουμε ίχνος μονοπατιού (σημείο 321) το οποίο και ακολουθούμε ανηφορίζοντας αριστερά μας. Σε λίγη ώρα διασχίζουμε κάθετα μικρότερο ρέμα που έρχεται από ψηλά και συναντάμε.. 

Χρόνος

0 ώρες  40 λεπτά

Απόσταση

2200 μ

Υψόμετρο

1320 μ

Έδαφος

μον.,

κροκαλ.

Σημείο

322

..χαρακτηριστικό βράχο όπου στη βάση του υπάρχει κτισμένη ξερολιθιά. Λίγο πιο πάνω βλέπουμε τους τοίχους πέτρινης καλύβας. Περνάμε το βράχο από την αριστερή του πλευρά και ανηφορίζουμε στη ράχη που ξεκινά από το σημείο αυτό. Η ράχη είναι σε σημεία δασωμένη. Εμείς ακολουθούμε τη γενική της κατεύθυνση. Ποιο ψηλά σε σημείο που η ράχη γίνεται ποιο ομαλή κινούμαστε στη δεξιά της πλευρά. Εδώ βλέπουμε ένα λάστιχο που μας οδηγεί σε

Χρόνος

1 ώρα

Απόσταση

2585 μ

Υψόμετρο

1450 μ

Έδαφος

μον.

Σημείο

PHGH 4

Πηγή. Εδώ γεμίζουμε τα παγούρια μας και κινούμαστε πλέον στην αλπική ζώνη του βουνού. Το τεράστιο τείχος της κεντρικής κορυφογραμμής του Ταϋγέτου ορθώνεται μπροστά μας. Τραβερσάρουμε από δεξιά τη πλαγιά που κινούμαστε. Σε λίγο ακολουθούμε ευθεία ένα μικρό ρεματάκι προς τα πάνω για να βγούμε σε περιοχή με πέτρες. Ψηλότερα βλέπουμε βράχια. Ανεβαίνουμε με σκοπό να τα περάσουμε από αριστερά. Μετά από ακόμη 20 ανηφορικά λεπτά έχουμε φτάσει στο τέλος των προηγούμενων βράχων (σημείο 324). Η κορυφή του χαλασμένου είναι ορατή απέναντί μας. Εντύπωση μας προκαλεί σε αυτό το σημείο μια συρματοπερίφραξη. Συνεχίζουμε στη πλαγιά που κατεβαίνει από την κορυφογραμμή. Εδώ το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και μας οδηγεί προς το διάσελο.

Χρόνος

1 ώρα,  20 λεπτά

Απόσταση

3110 μ

Υψόμετρο

1600 μ

Έδαφος

μον.,

Σημείο

Diasel hal

Διάσελο Χαλασμένου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα και δυσπρόσιτα σημεία του Ταϋγέτου. Είναι το τμήμα που ενώνει το Χαλασμένο με τον κύριο όγκο του Ταϋγέτου, που ενώνει το Ρίντομο με το Στενό Λαγκάδι και το Βυρό. Η θέα είναι μοναδική. Εδώ τελειώνει το προτεινόμενο πεζοπορικό κομμάτι

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός