Μονοπάτι: Κάτω - Άνω Καρβέλι

Τα σημερινά μονοπάτια είναι οι αλλοτινοί δρόμοι επικοινωνίας των ανθρώπων. Δρόμοι που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από ασφάλτινους οδούς με βασικό μέσο προσπέλασης το αυτοκίνητο. Κι όμως παρόλο που ο αρχικός σκοπός δημιουργίας ενός μονοπατιού εξυπηρετείται με άλλους τρόπους η σημασία των μονοπατιών παραμένει σημαντική. Παραμένει σημαντική γιατί τα μονοπάτια αποτελούν έναν άλλο δρόμο επικοινωνίας με τη φύση, ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, ένα ταξίδι για να γνωρίσουμε όμορφα μέρη που βρίσκονται δίπλα μας και αγνοούμε, για να γνωρίσουμε και βελτιώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό..

Η προτεινόμενη διαδρομή συνδέει τους δύο οικισμούς. Ο πρώτος το Κάτω Καρβέλι απέχει μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας και είναι χτισμένος σε αμφιθεατρική θέση με μοναδική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο και την Καλαμάτα. Ο δεύτερος το Άνω Καρβέλι βρίσκεται ψηλότερα και βορειοανατολικά σε μια κρυμμένη κοιλάδα με φόντο τις κορυφές του Ταϋγέτου. Η διαδρομή έχει κεντρικό ρόλο στο παλιό δίκτυο μονοπατιών της Μεσσηνίας και του Ταϋγέτου και πιθανόν να αποτελούσε στο παρελθόν τμήμα του άξονα που συνέδεε την Καλαμάτα με τη Σπάρτη. Μεγάλο τμήμα της είναι φαρδύ μονοπάτι και επίσης σώζεται για αρκετό μήκος το παλιό καλντερίμι. Βγαίνοντας ψηλά πάνω από την κοιλάδα των χωριών Άνω Καρβέλι, Εμιαλών και Λαδά το καλντερίμι σχεδόν αιωρείται πάνω στα βράχια δημιουργώντας μία από τις πιο όμορφες εικόνες της Μεσσηνίας.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη - μέτρια

Μήκος διαδρομής:

6455 μ

Χρονική διάρκεια:

2 ώρες 18 λεπτά

Καθαρός χρόνος

3 ώρες

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

515 μ

Τέρμα:

605 μ

Υψομ. Διαφορά:

 90 μ

   

Ελάχιστο υψόμετρο:

510 μ

Μέγιστο υψόμετρο

840 μ

 

Έδαφος:

Εναλλαγή μονοπατιού με καλντερίμι. Μικρότερα τμήματα δρόμου (άσφαλτος) πλησιάζοντας στα χωριά.

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

171

Αφετηρία μας είναι το χωριό Κάτω Καρβέλι περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας σε μικρή απόσταση από το δρόμο για Σπάρτη. Λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο χωριό στρίβουμε αριστερά σε ανηφορικό τσιμεντόδρομο στο τέλος του οποίου ακολουθούμε τον χωματόδρομο που υπάρχει. Αυτός μας οδηγεί σε δεξαμενή πάνω από το χωριό. Αμέσως μετά στο σημείο που συναντάμε πρόχειρη περίφραξη με πέτρες και σύρμα ξεκινά στα αριστερά μας το μονοπάτι.

Χρόνος

0:00

Απόσταση

0

Υψόμετρο

515 μ

Έδαφος

Χωμ.

Σημείο

172

Αρχή μονοπατιού. Αφού το εντοπίσουμε και κινηθούμε για λίγο σε αυτό το ίχνος του γίνεται ξεκάθαρο και πλέον κινούμαστε άνετα σε αυτό. Κατά τμήματα περπατάμε σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι ενώ η θέα προς την Καλαμάτα, τη θάλασσα αλλά και το όρος Καλάθι είναι μοναδική. Στη συνέχεια η διαδρομή μας βγάζει σε περιοχή με θέα στη βόρεια και δυτική πλευρά του βουνού. Το μονοπάτι έχει πολύ μεγάλο πλάτος και η κλίση του είναι ομαλή.

Χρόνος

0 ώρες,   3 λεπτά

Απόσταση

345

Υψόμετρο

545

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

173

Πλησιάζουμε σε αυχένα και με λίγη προσπάθεια βρίσκουμε τη συνέχεια της διαδρομής μας ενώ το τοπίο έχει αρχίζει να αλλάζει και αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Λίγο αργότερα το μονοπάτι στρίβει δεξιά και αρχίζει να κατηφορίζει ελαφρά εως ότου συναντήσει ρέμα (σημείο 174) και στη συνέχεια στρίψει αριστερά ακολουθώντας πάλι ανηφορική κλίση.

Χρόνος

0 ώρες, 45 λεπτά

Απόσταση

2040 μ

Υψόμετρο

780 μ

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

175

Φτάνουμε σε αυχένα (συνέχεια κορυφογραμμής Πελενίτσα) και στη συνέχεια αλλάζουμε κατεύθυνση και τοπίο. Κινούμαστε ανατολικά πάνω από το φαράγγι (Καρβελιώτκο ρέμα) ενώ στο βάθος πρωτοεμφανίζεται το χωριό Λαδάς.

Χρόνος

1 ώρα,     2 λεπτά

Απόσταση

2645 μ

Υψόμετρο

835 μ

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

176

Σημείο συνάντησης με μονοπάτι που φεύγει δεξιά προς Άγιο Ελισσαίο. Εδώ απολαμβάνουμε την όμορφη θέα. Η διαδρομή στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς περπατάμε στο ωραιότερο κομμάτι της. Το καλντερίμι κινείται ψηλά στη κάθετη πλαγιά του βουνού και η θέα από εδώ (σημείο 177) μένει για πολύ καιρό χαραγμένη στη μνήμη του πεζοπόρου. Λίγη προσοχή χρειάζονται 3 σημεία όπου σάρες που έρχονται από ψηλά δυσκολεύουν λίγο το περπάτημά μας.

Χρόνος

1 ώρα,  21 λεπτά

Απόσταση

3930

Υψόμετρο

815

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

178

Εντυπωσιακό σημείο της διαδρομή ιδανικό για μια μικρή στάση. Ένας βράχος σε στροφή του καλντεριμιού προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την περιοχή.

Συνεχίζουμε σε κατηφορικό τμήμα το οποίο σε πολλά σημεία είναι καλυμμένο από βλάστηση και χρειάζεται λίγο προσοχή για να μη χάσουμε το ίχνος του μονοπατιού. Πλησιάζοντας στο Άνω Καρβέλι (179) η διαδρομή βελτιώνεται.

Χρόνος

1 ώρα, 40 λεπτά

Απόσταση

4710 μ

Υψόμετρο

760 μ

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

180

Σημείο συνάντησης με τον δρόμο που έρχεται από Καλαμάτα τον οποίο και ακολουθούμε προς το χωριό για να φτάσουμε στην πλατεία όπου είναι και το τέλος της πορείας μας.         

Χρόνος

2 ώρες, 11 λεπτά

Απόσταση

5955 μ

Υψόμετρο

600 μ

Έδαφος

Ασφ.

Σημείο

182

Πλατεία οικισμού Άνω Καρβέλι με ωραία θέα. Το τέλος της πορείας μας.

Χρόνος

2 ώρες, 18 λεπτά

Απόσταση

6455 μ

Υψόμετρο

605 μ

Έδαφος

ασφ.

 Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

 Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός