ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

  • Κατηγορία 2015

Μια πολύ σημαντική εργασία που αφορά τα μονοπάτια της Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε από την γνωστή χαρτογραφική εταιρία Road(nakas) σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Το αντικείμενο της συνεργασίας ήταν η καταγραφή των 15 πιο σημαντικών μονοπατιών του νομού. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός λεπτομερή και εύχρηστου χάρτη όπου αποτυπώνονται οι παραπάνω διαδρομές με εξαιρετική ακρίβεια. Στο χάρτη (κλίμακας 1:120.000) αποτυπώνεται το σύνολο του νομού με λεπτομερή καταγραφή του οδικού δικτύου, όλων των οικισμών, σημείων ενδιαφέροντος και πλήθος άλλων στοιχείων (υψομετρικές καμπύλες, ζώνες προστασίας, παραλίες κτλ.). Μεγάλη έμφαση δίνεται βέβαια στις πεζοπορικές – ορειβατικές διαδρομές όπου παρουσιάζονται σε χάρτες μεγαλύτερης κλίμακας (1:50.000, 1:25.000 και 1:20.000). Η ποιότητα της εκτύπωσης είναι εντυπωσιακή καθώς ο χάρτης είναι φτιαγμένος από αδιάβροχο υλικό το οποίο δεν σχίζεται.

Επιπρόσθετα η έκδοση του χάρτη συνοδεύεται από ένθετο τεύχος όπου περιγράφονται αναλυτικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά, οι 15 πεζοπορικές – ορειβατικές διαδρομές. Για κάθε μονοπάτι υπάρχει μια σύντομη παρουσίαση και στη συνέχεια ακολουθεί λεπτομερή περιγραφή της διαδρομής στην οποία περιλαμβάνονται ο βαθμός δυσκολίας, οι ώρες πορείας, η υψομετρική διαφορά και η βήμα προς βήμα παρουσίαση της διαδρομής.

Πιστεύουμε ότι τα μονοπάτια αποτελούν ένα κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας που εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την ορειβασία και την πεζοπορία, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση. Η σημασία τους στην ανάπτυξη των ορεινών (και όχι μόνο) περιοχών είναι μεγάλη. Η έκδοση του πεζοπορικού χάρτη Μεσσηνίας αποτελεί ένα βήμα προς την ανάδειξη, και την προστασία των μονοπατιών του νομού μας.