ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΔΟΥΣΑΣ

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΔΟΥΣΑΣ

Κείμενο-φώτο Σταύρος Ψυρρόπουλος

Γενικά

    Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού χωριού της Νέδουσας η δημιουργία αναρριχητικών πεδίων όλων των προσανατολισμών καθώς και διαφορετικού τύπου ανάγλυφο είναι ποια γεγονός. Από το 2000 ξεκίνησαν να ανοίγονται σποραδικές διαδρομές από ντόπιους και μη ανναριχητές. Συνολικά σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 διαδρομές με δυσκολίες από 5b έως 8b.

Ιστορία

     H Nέδουσα είναι χωριό της Μεσσηνίας στην περιοχή της Αλαγονίας. Στο κέντρο του δεσπόζει ο ναός της Αγίας Αικατερίνης. Βόρεια του ναού είναι η πλατεία όπου βρίσκεται η προτομή του Νεδουσαίου ήρωα της επανάστασης Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά Τουρκοφάγου. Νότια του ναού βρίσκεται η πλατεία όπου λαμβάνει χώρα κάθε Καθαρά Δευτέρα το πανάρχαιο προχριστιανικό έθιμο του καρναβαλιού Μουτζουροδευτέρα. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Μεγάλη Αναστάσοβα λόγω της εγκατάστασης εκεί Σλαβικών φυλών (Μηλιγγοί). Υπάρχουν ευρήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καλαμάτας που αποδεικνύουν ότι κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Τότε η περιοχή ολόκληρη ονομαζόταν Δενθαλιάτις από το όνομα ενός ενδημικού φυτού που φύεται μόνο στον Ταΰγετο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα χωριά της περιοχής ονομάζονταν Πισινά χωριά, λόγω της γειτνίασης με τον Μυστρά.

Πρόσβαση-Διαμονή

     Στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας και 45 χλμ. από την Σπάρτη βρίσκεται το χαρακτηριστικό φαράγγι της Νέδουσας πριν από την είσοδο του χωριού. Το υψόμετρο κυμαίνεται στα 600 μ. και η πρόσβαση στα πεδία είναι από 0 έως 20 λεπτά. Ο τόπος προσφέρεται για υπαίθρια κατασκήνωση και ο ποταμός που διασχίζει το φαράγγι έχει ροή όλους τους μήνες του χρόνου. Κάτω από την εκκλησία του Αι Στράτηγου ή στο εξάτοξο γεφυρί προτείνεται το ελευθερο κάμπινγκ με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και τους ντόπιους. Η Νέδουσα προσφέρει ένα όμορφο τρισδιάσταστο σκηνικό όχι μόνο για ανναρίχηση αλλα και για βόλτες στη γύρώ περιοχή όπως στην Μονή Μαρδακιόυ, τα γειτονικά χωριά Αλαγονία, Πηγές και Αρτεμισία, περπάτημα στο καλντερίμι της Βελανιδιάς και βέβαια βρίσκεται μόνο 40 λεπτά από το ανναριχητικό πάρκο της Λαγκάδας.

Διαδρομές

     Τα ασβεστολιθικά βράχια της περιοχής χαρακτηρίζονται από δυναμικά τακάκια κολονέτα που σβήνουν και ενίοτε σχισμές. Πολλές διαδρομες φτάνουν τα 35 μέτρα σε ανάπτυγμα γι’ αυτό και η χρήση σχοινιού 70 μ. είναι υποχρεώτικη. Προσοχή χρειάζεται στις διαδρομές 22 έως 29 στο πεδίο Τζεράνη για σαθρά. Η εξέλιξη των πεδίων ξεκίνησε στα βράχια που έχουν την μικρότερη πρόσβαση και σύνεχίζεται κατά μήκος όλου του φαραγγίου. Στην δημιουργία του πεδίου βοηθάει ο Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας καθώς και οι ντόπιοι κάτοικοι του χωριού, αξισημείωτη είναι η βοήθεια του Γιάννη Τορέλη που περνάει αρκετό χρόνο στην περιοχή ανοιγοντας διαδρομές και σκαρφαλώνοντας. Το άνοιγμα των διαδρομών συνεχιζεται και μελλόντικα θα εκδοθεί και ένας οδηγός που θα διανέμεται δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή από τον Ορειβατικό Καλαμάτας. Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση νέων διαδρομών μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Ορειβατικό Καλαμάτας www.eoskal.gr ή στο Facebook Αναρρίχηση στη Νέδουσα (Climbing in Nedousa)

Κλίμα

    Το κλίμα της περιοχής και ο προσανατολισμός των πεδίων επιτρέπουν την ανναρίχηση όλους τους μήνες του χρόνου με καλύτερες εποχές την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Στην παρακάτω ιστοσελίδα εμφανιζόνται στοιχεία από τοπικό μετεωρολογικό σταθμό και ζώντανές εικόνες από διαδυκτιακή κάμερα. (www.weather-messinia.gr/nedousa/)

 

Στη συνέχεια στο πεδίο Συνημμένα Αρχεία μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf τον οδηγό των Αναρριχητικών διαδρομών στη Νεδούσα